Kare Kanradi i Den forste julen i Skomakergata

Skomaker Andersen lider av angst: – Han har ikke vært ute på flere år

NTB
Publisert:

Nasjonalbestefaren Andersen lider av angst, ifølge regissøren av "Den første julen i Skomakergata".

Annonse

Ett av fem mennesker sliter med angst, ifølge Folkehelseinstituttet. Hele Norges Jens Petrus Andersen er blant dem. Det framkommer i kinoklare "Den første julen i Skomakergata".

– Han tør ikke gå ut, og har ikke vært ute på mange år, sier regissør Mikal Hovland (42) til NTB.

Spillefilmdebutanten unnfanget ideen sammen med manusforfatter Maren Skolem, etter å ha saumfart originalserien fra 1979. En nærliggende diagnose er agorafobi, eller irrasjonell frykt for åpne plasser.

– Serien har mye humor og kos, men samtidig et snev av melankoli. Andersen er veldig harmonisk og "på plass", så vi syntes det var spennende å begynne i helt motsatt ende, forteller Hovland.

Annonse

– Jeg tror mange vil kjenne igjen folk som låser seg litt inne – i seg selv eller noen de er glade i. Og vi tenkte at det ville være et fint budskap å gi: at mennesker trenger mennesker. I julen er det viktig å strekke ut en hånd.

Les også: Endelig, her er traileren til "Den første julen i Skomakergata"

Den første julen i Skomakergata

Familiehemmeligheter

"Den første julen" er etterkrigsjulen 1945. Vi følger Stine, som havner i Skomakergata etter å ha rømt hjemmefra. Snart får den vesle rømlingen politiet og pressen på nakken. Redningen blir en viss skomaker – som etter en gjenstridig start finner ny livsglede gjennom møtet deres.

Hovland får ikke fullrost Kåre Conradi i nøkkelrollen.

– Siden Kåre var den første vi tenkte på, var vi veldig nervøse for om han ville være med. Han har fin varme, men også en fantastisk sårbarhet som passer til Andersen. Og han kjente både forgjengeren Henki Kolstad og serieskaperen Bjørn Rønningen, så han gikk på med hud og hår.

Annonse

Stine spilles av nykomlingen Kaya Ekerholt McCurley. Skikkelsen balanserer ungdommelig freidighet med mollstemte familiehemmeligheter.

– Vi prøvefilmet hundrevis av jenter. Den dualiteten var det bare Kaya som hadde. Hun er med i 95 prosent av scenene, og leverte ting som var utrolige å se. Vi får bare håpe at hennes første skuespillerjobb har gitt mersmak.

Les også: 18 nye filmer vi gleder oss til i 2023

Den første julen i skomakergata

Kaya Ekerholt McCurley og Kåre Conradi i "Den første julen i Skomakergata".

Skjelver i buksene

Hovland har bakgrunn innen kortfilm og TV og har bodd flere år i Afrika. Da Kolstad inntok skjermen, var han så vidt kommet til verden. Desto mer i målgruppen var han da "Skomakergata" gikk i repriser utover 80-tallet.

– Det har vært en skattkiste å få leke seg i dette universet, sier han.

Annonse

– Vi er fullstendig klare over at det er nasjonalarv vi forvalter. Dessuten fungerer jo nostalgien sånn at vi assosierer inn ting fra vår egen oppvekst. Det betyr at det finnes millioner av individuelle forhold til originalen.

– Skjelver dere i buksene før premieren fredag?

– Ja, vi har kjent på ærefrykt hele veien. Det samme gjaldt nok Kåre, nettopp fordi han kjente opphavsmennene. Men litt på samme måte som når Andersen endelig trer ut av døren: Da han først hoppet ut i det, ga han full gass.

Les også: Han skal spille norske Willy Wonka

Annonse

"Skomakerfjøs"

– Hvor ble det av Jon Blund?

– Han er med gjennom en sang. Vi måtte tross alt gjøre et utvalg elementer som passet til historien vår. Og så har vi sørget for å legge inn noen hint og så noen frø til en eventuell oppfølger.

– Hvem vinner den norske kinolerretsjulen av dere og horrorkomedien "There’s Something in the Barn"?

Annonse

– Ha, den gleder jeg meg til å se selv. Vi kan selvfølgelig håpe på en slags "Barbenheimer"-effekt.

Hovland humrer, vel vitende om at det er en dunklere "Skomakergata" han åpner for "alle mellom seks og 99".

– Det synes jeg både historien og publikum tåler, erklærer han overfor NTB:

– Det var noe med disse husene som lå litt i mørket, og med Andersens lange monologer om fortiden sin i kamera. De hadde et snev av noe som vi hadde lyst til å ta tak i og utvikle videre.

Annonse

"Den første julen i Skomakergata" har aldersgrense 6 år, og vises på kinoer over hele landet fra 10. november - billetter finner du her

Annonse