Vi rangerte alle Pixar-filmene

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

Kommentarfeltet, do your worst. Dette er vår subjektive rangering av animasjonsfilmene til Pixar.

Annonse

Animasjonsstudioet Pixar satte standarden for hvordan man lager en god dataanimert film med Toy Story i 1995, og siden den gang har det nå Disney-eide studioet jevnlig levert animasjonsfilmer fra aller øverste hylle.

Med stadig større gjennombrudd i revolusjonerende og prosessorkraft-krevende animasjonsteknikker slutter Pixar aldri å underholde, forbløffe og inspirere med hjertevarmende og engasjerende fortellinger om alt fra snakkende dyr og kjøretøy til monstre og mennesker med motvasjoner og utfordringer små og store kan relatere seg til.

Men hvilke Pixar-filmer vil for alltid skinne på stjernehimmelen av klassikere, og hvilke var litt mer så-som-så?

Filmweb-Erlend og Filmweb-Herman har rangert alle Pixar-filmene etter hvilke vi selv har satt pris på, og selv om vi var langt fra enige om mange listeplasseringer, endte vi opp med denne rangeringen av spillefilmer fra det ikoniske animasjonsstudioet:

Annonse

24. Den gode dinosaur

Den gode dinosaur stiller spørsmålet: Hva om asteroiden som for alltid forandret livet på Jorda bommet helt på planeten, og at de gigantiske dinosaurene aldri ble utryddet?

Filmen har veldig fine naturlandskap, kombinert med en ganske tam historie om vennskapet mellom et menneskebarn og apatosaurusen Arlo.

Annonse

23. Biler 2

Cars 2/Biler 2

Den berømte racerbilføreren Lynet McQueen og den makeløse kranbilen Bill tar sitt vennskap til spennende nye steder, når de reiser internasjonalt for å konkurrere i det første Grand Prix VM for å avgjøre hvilken bil som er verdens raskeste.

Den andre filmen i Biler-serien er et slags internasjonalt spion-eventyr der kranbilen Bill sitter i førersetet, i overført betydning. For ingen sitter i førersetene. Det finnes ikke mennesker i Biler-universet. Til og med fluene er bittesmå biler med vinger. Jeg får vondt i hodet av å tenke på hvordan dette universet.

Annonse

22. Biler 3

I denne fartsfylte filmen ser vi en ny bølge av neste generasjons high tech racerbiler innta Piston Cup. Ledet av en sleip utfordrer dyttes legendariske Lynet stadig lenger bakover i feltet. I den tøffe konkurransen må Lynet McQueen finne nye allierte for å hente inspirasjon. Klarer han å finne mot i seg selv for å gjøre comeback på bilracingens største scene?

Den tredje Biler-filmen forsøker å gå tilbake til utgangspunktet, og fortelle en mer jordnær historie fra den amerikanske landeveien, om hva man mister og hva man styrker når man blir eldre.

Annonse

21. Monsteruniversitetet

Helt siden Mike Wazowski var et lite monster, har han drømt om å bli en skremmer. Og han vet bedre enn noen at de beste skremmerne kommer fra Monsteruniversitetet. Men i løpet av sitt første semester blir planene spolert når han møter naturtalentet James P. Sullivan, Duens ukontrollerbare konkurranseinstinkt får begge to sparket ut av universitetet.

Denne filmen, som foregår før handlingen i Monsterbedriften, forsøker å fortelle en familievennlig historie om college-tilværelsen i USA – uten å tråkke på den dramatiske vendingen fra slutten av den første filmen. Den er ikke direkte "Monsterbedriten", men langt fra en av Pixars største høydepunkt.

Annonse

20. Modig

Modig/Brave

Pixar prøvde seg på en Disney-aktig prinsessefortelling med denne filmen fra det skotske høylandet.

Plakatene og traileren til filmen gjorde sitt beste for å dekke til handlingen, men et tiår senere er det forhåpentligvis lov å avsløre at Modig er en film om mødre, døtre og var-bjørner! Den første Pixar-filmen med en kvinne på regisiden fanger følelsesregisteret i morsrollen, og tvinger fram en tåre hos flere.

Annonse

19. Oppdrag Dory

Vi måtte vente i 13 år på en oppfølger til Oppdrag Nemo, og den leverte mer eller mindre som forventet. Oppfølgeren flytter fokuset til den vimsete lille fisken Dory, som lider av hukommelsestap, og hennes søken etter familien sin.

Oppfølgeren har flere sjarmerende nye karakterer, og vi finner endelig ut hvordan Dory lærte å snakke hval-språk. Likevel er det vanskelig å toppe originalen, som naturlig nok har en litt høyere plass på denne lista…

Annonse

18. Småkryp

Pixars andre film var et forsøk på å følge opp den overraskende kjempesuksessen Toy Story – og animatørene bestemte seg for å lage en episk og storslått fortelling, inspirert av Æsops fabel om Mauren og gresshoppen, og Akira Kurosawas De syv samuraier.

Denne sjarmerende historien om hvordan historiefortelling og gjøgling kan overvinne slemme skurker går nok fort i glemmeboka – særlig fordi den kom på kino bare en måned etter Dreamworks-animasjonsfilmen Antz.

Annonse

17. Luca

Luca

En av Disney og Pixars nyeste spillefilmer heter Luca, og foregår i en pittoresk fiskerlandsby på den italienske rivieraen, rundt 1960. 13 år gamle Luca opplever tidenes sommer, fylt med sykkelritt, pasta, svømming og forelskelse.

Han deler eventyrene med sin nye bestevenn Alberto, men vennene holder på en hemmelighet: De er egentlig sjømonstre. Luca tar oss med på fargerik og noe karikert reise til Italia og den liguriske kysten, og var et fint avbrekk fra pandemi og reiseforbud da den kom i fjor.

Annonse

16. De utrolige 2

Denne oppfølgeren til De utrolige fra 2004 kom 14 år senere i 2018, men fortsetter rett der eneren slapp. Folk med superkrefter blir fortsatt uglesett av myndighetene, og den styrtrike Winston Deavor starter et program med Helen/Elastigirl for å skape god PR.

Bob/Mr.Incredible må være hjemme og passe barna, som jo ikke akkurat er så enkelt. En fin og verdig oppfølger til De utrolige, en oppfølger som også er den mest innbringende filmen Pixar har laget noensinne.

Annonse

15. Innsiden ut

Har du noen gang lurt på hva som foregår inne i hodene på folk? Disney Pixars Innsiden ut våger seg inn i hjernen for å finne det ut.

Filmen handler om fem følelser i hjernen til elleve år gamle Riley, som forsøker å lede henne gjennom en vanskelig overgang i livet hennes, etter at hun og familien flytter fra Midtvesten til San Francisco. Her spilles det på alle hjertestrengene, i en film som både er fin og litt trist.

Annonse

14. Toy Story 4

Ti år etter at Toy Story 3 avsluttet trilogien og ble årets best anmeldte film, kom den fjerde og hittil siste Toy Story-filmen i 2019. Filmen bød på et gjensyn med Woody, Jessie, Bo Peep og Buzz, men også den nye karakteren Forky/Gaffen, en hjemmelaget leke som plutselig våkner til live når Bonnie fester piperensere og plastøyne på en spork!

Woody bestemmer seg seg for å vise Gaffen gleden ved det å være leke, og med det starter et stort og rørende eventyr.

Annonse

13. Biler

En verden som ligner på vår egen, bare med biler og andre kjøretøy som kan snakke istedenfor mennesker? Ganske snålt, spør du meg. Biler er langt fra den første filmen med kjøretøy med menneske-aktig fjes og språk, men Biler tar det helt ut.

Riktignok gir veldig lite av Biler-universet mening, både rent teknisk og evolusjonshistorisk, men det ER jo veldig gøy å se Lynet McQueen og co suse rundt. Biler handler om omtrent akkurat det du tror den skal handle om.

Annonse

12. Fremad

Denne filmen tar oss med på en begivenhetsrik og farefull reise gjennom en magisk verden sammen med alvebrødrene Iver og Balder. De to tenåringsbrødrene bor i en forstad til en fantasiverden. En verden ganske lik vår egen, men kun bebodd av alver og andre eventyrlige skapninger som alle med tiden har glemt sine magiske evner…

Dette Shrek-lignende setupet kunne vært et springbrett for platte vitser om fantasy-fiksjon, men tvert imot forteller filmen en inspirerende historie om båndet mellom to brødre, og faren de mistet da de var små.

Annonse

11. Toy Story 3

Denne tredje Toy Story-filmen kom 11 år etter toeren, og tiden har heller ikke stått stille i Toy Story-universet. Andy har blitt voksen, og skal begynne på college. Sånt er selvsagt kjipt å høre for leketøyene hans, som har samlet støv i mange år.

I Andys pakkeprosess blir Woody og resten av gjengen ved en feil satt ut til kast, og derfra starter lekenes søken etter et nytt barn som kan leke med dem. Toy Story 3 revolusjonerer på ingen måte sjangeren, men gir oss mer av den gode og lune Toy Story-gjengen på nye eventyr.

Annonse

10. Toy Story

Den dataanimerte filmen som startet hele Pixar-eventyret står fortsatt igjen som en knakende god film. Rent teknisk blekner den 26 år gamle filmen selvsagt i forhold til dagens Pixar-filmer, men historien om Woody og de andre lekene til vesle Andy er tidløs.

Det varierte ensemblet av leketøy er, vel, lekent. Cowboydukken Woody har en slange i støvelen (eller har han egentlig det?) den realitetsforvirrede Buzz Lightyear tror han kan fly, Mr. Potato Head mister ører og nese og den klumsete men velmenende lekedinosauren Rex velter alt i sin vei med den store halen sin. Samt en hel haug andre varierte og velspilte leketøy, satt til en verden der leker lever, og de forståelig nok må skjule sin bevissthet for menneskene.

Annonse

9. Rottatouille

En rotte på kjøkkenet er ofte en dårlig nyhet, men hva om rotta er en kulinarisk kunstner med kokkeambisjoner? Gjem rotta under kokkehatten på en ung og talentløs oppvaskgutt, og la den styre gutten som en marionette gjennom kompliserte oppskrifter med skarpe kniver og kokende gryter!

Dette er handlingen i Rottatouille, en film satt til den fisefine restaurantverdenen i Paris, med kjøkkenscener der man nærmest kjenner varmen fra grytene slå deg i ansiktet og de deiligste dufter lure seg inn gjennom neseborene dine. Skal du se denne på tom mage bør du i hvertfall ha popcorn tilgjengelig!

Annonse

8. Coco

Denne Pixar-filmen handler riktig nok om den mexikanske tradisjonen Día de Muertos. Til tross for at familien gjennom generasjoner har hatt et gammelt forbud mot musikk, drømmer Miguel om å bli en dyktig musiker akkurat som sitt idol, Ernesto de la Cruz. Under den årlige festivalen ender Miguel opp i dødsriket, der både familien og de la Cruz lever videre som minner.

Denne filmen har livlige sanger, et rikt karaktergalleri og en av animasjonshistoriens mest følelsesladde avslutninger. En fargesprakende favoritt for hele familien.

Annonse

7. Monsterbedriften

Monsterbedriften har et premiss like sært som det er enkelt: I et slags paralellt univers finnes det en siviliasjon bestående av masse ulike monstre, og der vår egen sivilisasjon drives av elektrisitet og petroleum, drives monsternes verden av barneskrik på boks.

Skrikene samles inn gjennom en stor bedrift der de skumleste monsterne drar på jobb for å benytte seg av et portalsystem bestående av soveromsdører som tar dem rett til små barn de kan skremme vettet av. I sentrum av handlingen finner vi Mike og Sully, som setter verden på hodet når de oppdager at det kanskje er *gisp* bedre å være snille mot barn!?

Annonse

6. Sjel

Sjel/Soul

Denne perlen fra 2020 er en av de nyeste på denne lista, og handler om en musikklærer med en lidenskap for jazz som dør og får en ny sjanse til å følge drømmen om å bli en anerkjent, og ikke minst lykkelig jazzpianist.

Filmen føles som musikksjangeren den handler om, eklektisk og frisk med mye sjel (selvsagt) og spilleglede. En varm og rørende film om å aldri gi opp å følge drømmene sine.

Annonse

5. De utrolige

Alle elsker superhelter, og denne filmen om en litt brokete og kranglevoren superheltfamilie fra 2004 traff godt med tanke på bølgen av superhelt-media som skulle følge i de påfølgende årene, og som fortsatt skyller over oss med full kraft.

Filmen er satt til en verden der det ikke bare finnes superhelter, men der de også har blitt bannlyst. Estetikken er polert og litt sekstitalls-retro, med egenart og sjarm. Rett og slett en skikkelig fin superheltfilm, med et av de beste lydsporene noensinne i en Pixar-film.

Annonse

4. WALL-E

WALL-E er historien om en liten robot med to tilsynelatende uoppnåelige mål. Den vesle og utrykksfulle roboten er designet for å rydde opp i den øde og apokalyptiske søppelhaugen menneskeheten etterlot seg da de så seg nødt til å forlate jorda for å vende tilbake den dagen tidens gang hadde løst problemet for dem.

Etter hundrevis av år med fåfengt søppelskuffing i de støvete restene av en for lengst forlatt sivilisasjon, møter han den langt mer moderne og glossy roboten EVE, som er sendt til jorda for å lete etter tegn etter liv og fruktbar jord. WALL-E blir betatt, og med det starter en utenomjordisk reise i håp om å redde både kjærlighet og menneskeheten.

Annonse

3. Toy Story 2

I 1999 kom oppfølgeren til filmen som endret animasjonsfilmsjangeren for alltid, og denne gangen gjorde de alt et lite hakk bedre. Dataanimasjon hadde tatt store steg på fire år, og både animasjonen og manus virket mer polert.

Egentlig var Toy Story 2 tiltenkt som en rett-på-video-utgivelse, og produksjonen var preget av forsinkelser og uheldig sletting av viktige datafiler. Heldigvis ordnet det seg til slutt, og resultatet ble en mer enn verdig oppfølger.

Annonse

2. Se opp

Up/Se opp

Nest øverst på podiet finner vi en film som aldri mislykkes i å gi oss "The Feels". En av filmhistoriens mest følelsesladde og oppsummerende montasjer forteller i starten av filmen historien om et helt liv levd, og danner grunnlag for medfølelse og forståelse for Carl, den gretne pensjonisten som drømmer om å besøke en majestetisk foss i Sør-Amerika.

Og det er nettopp det han og den elskverdige speidergutten Russel gjør, i et hus løftet til værs av tusenvis med heliumballonger. Senere møter de også en av våre absolutte favoritter av alle Pixar-karakterene: Den entusiastiske, enkle og lojale hunden Dug, med en dings rundt halsen som oversetter hundetankene hans til menneskespråk.

1. Oppdrag Nemo

Filmen som kroner vår kåring vant Oscar for beste animasjonsfilm og er en av Pixars mest innbringende gjennom tidene. Denne filmen fra 2003 gjør det aller meste riktig, og er en hjertevarm og sprudlende moderne klassiker.

Historien Oppdrag Nemo forteller er enkel og grei: En klovnefisk-sønn skilles fra sin klovnefisk-alenepappa, og pappafiskens søken etter sin fiskesønn tar ham med på en strabasiøs ferd gjennom havet, iblandet solide doser humor og et annerledes og velskrevet rollegalleri.

Annonse