a group of boats sit in a harbor

Luzzu - fiskeren fra Valletta

Tillatt for alle
1 t. 35 min.
Drama
Du må velge kinosted for å se visninger.
Filmen er tilgjengelig på streaming. Klikk her for å se hvor den kan streames.
Annonse
Plakat for 'Luzzu - fiskeren fra Valletta'

Gi din vurdering:

Anmeldelser

Loading...

Foreløpig har ingen anmeldt Luzzu - fiskeren fra Valletta
Premiere: 04.03.2022
Originaltittel: Luzzu
Sjanger: Drama
Manus: Alex Camilleri
Nasjonalitet: Malta
Aldersgrense med begrunnelse: Tillatt for alle
Denne filmen inneholder ingen scener som antas å være skadelig for barn, og den blir derfor tillatt for alle.
Språk: Maltesisk
Produksjonsår: 2021
Distributør: Mer Filmdistribusjon

Jesmark har nettopp blitt pappa og livnærer seg på fiske fra sin luzzu-båt som har gått i arv gjennom generasjoner på Malta. Jesmarks inntekt krymper i takt med at EUs regelverk for fisking vokser. Og når det viser seg at hans nyfødte sønn er syk, blir situasjonen desperat. Sønnen trenger et dyrt kosttilskudd for å kunne fortsette å vokse som normalt. Dette presser Jesmark til å ta noen vanskelige valg – og kriminelle grep. Er den eneste måten å få livet til å gå rundt på, å bryte med fisketradisjonen han har vokst opp i?

LUZZU - FISKEREN FRA VALLETTA er regissør Alex Camillieris debutfilm og gir en sjelden mulighet til å se Malta - og høre språket maltesisk - på det store lerretet. Hovedrolleinnehaver Jesmark Scicluna er selv yrkesfisker og har lånt biter av livet sitt til filmen. Han mottok prisen for beste skuespiller på Sundance Film Festival. Flere av rollene i filmen spilles av ekte fiskere som gir filmen et unikt og autentisk innblikk i den maltesiske samtiden. LUZZU er en rørende og varm historie om en fiskers valg, som samtidig sier noe større om tapet av identitet og konsekvensene av klimaforandringer og storpolitikk.

PRESSEN OM FILMEN

«Vakker og tankevekkende» - Cinema

«Aktuell, klassisk, vakker og engasjerende» - Dag og Tid

«Et annerledes og gripende blikk på den solfylte ferieøya Malta» - Adressa

«Dilemmaet den vesle familien kjem i, blir også truverdig og vondt å sjå på. Nesten som i ein Ken Loach-film, der den vesle mann og kvinne kjempar for å overleva i eit system som køyrer over dei» - Stavanger Aftenblad

«En sterk fortelling om tradisjoner i endring» - Rogerebert.com

FORFATTER KRISTINA QUINTANO OM FILMEN:

"Allerede noen sekunder inn i den maltesiske filmen Luzzu blir man minnet på Maltas geografiske plassering midt ute i Middelhavet. Mens fiskeren Jesmark trekker opp garnene i båten sin, ser vi på avstand den hvite kalksteinsøya og det endeløse havet som omringer båten. Når den fargerike luzzuen noen scener senere legger til land, og hovedkarakteren setter seg i en bil, blir vi også minnet på at Malta en gang var britisk kronkoloni. Et oppmerksomt blikk vil se at bilen kjører på venstre side av veien.

Luzzu (uttales lutsu) er den tradisjonelle fiskebåten fra de maltesiske øyene. Alle maltesere har et forhold til denne tradisjonsrike, fargerike båten, og de fleste har noen i familien som jobber, eller har jobbet, i fiskeindustrien. Også Jesmarks båt har sin helt egen historie. Jesmark er ikke sikker på når hun ble bygget, men han vet at hun ble brukt av hans bosnanno, oldefar, hans nannu, bestefar og hans egen far. Luzzuen begynner å bli gammel, og Jesmark må selv finne ut om hans liv skal brukes på det tradisjonsrike fisket eller om han må velge en annen vei i en verden og et EU som er i stadig endring.

Jesmark Scicluna, som spiller hovedrollen Jesmark, er ikke skuespiller av yrke, tvert imot er han nettopp fisker. Ikke et øyeblikk blir det overspilt, og filmen, som til tider kan føles dokumentarisk på grunn av sin autentisitet, gir et godt innblikk i maltesisk landsbyliv.

Til tross for at Malta er et godt fungerende demokrati, mangler det ikke på både korrupsjon og politiske skandaler, og etter at Malta ble medlem av EU i 2004, har landets fremtid innenfor fiskeindustri vært hardt presset. Jesmark står midt mellom det gamle og det moderne Malta og må velge hvilken retning han skal velge for seg og sin egen lille familie. Filmen streber på ingen måte etter å fremstille det idylliske eller glorifiserte Malta. Bare i korte glimt får vi se de storslåtte katedralene og den unike arkitekturen. Det er maltesernes Malta vi blir invitert inn i, på godt og vondt.
Alex Camilleris Luzzu er på alle måter et blikk inn i ett av EUs minste og sydligste land. Som malteser vil jeg si at dette er et Malta jeg har lengtet etter å vise mine norske venner."

Kristina Quintano er halvt norsk og halvt maltesisk og har i en årrekke jobbet for å promotere maltesisk litteratur i Norge. Hun har oversatt noen av Maltas fremste forfattere til norsk og jobber til daglig med å dokumentere den pågående flyktningkrise i, og rundt, Middelhavet.

Se bildeserie