Selvportrett

Den norske filmvåren 2020: Fra sultportrett til norrøn fantasy

12 norske filmer har kinopremiere denne våren!

Norsk filminstitutts arrangement Filmvåren 2020 omfatter 12 filmer, noe som er en fordobling av hva som ble presentert i fjor.

Fem av filmene er dokumentarer, mens resten spenner fra familiefilm og barselskomedie til fantasy og horror. Åtte har kvinnelige regissør.

Her er de norske filmene du kan se frem til denne våren:

Selvportett

Selvportrett

Premiere: 17. januar
Regissør: Margreth Olin sammen med Katja Høgset og Espen Wallin

Dokumentar om den nylig avdøde, norske fotografen Lene Marie Fossen (33), som led av alvorlig anoreksi. Filmteamet fulgte hennes siste år, og resultatet beskrives som en film om kunstens og overlevelsens kraft. Susanne Sundfør står for musikken.

Medvirkende: Lene Marie Fossen, Morten Krogvold, Torill Fossen, Geir Fossen

S01410_JOH1020.png

Elleville Elfrid

Premiere: 24. januar
Regissør: Atle Solberg og Frank Mosvold

Animasjonsfilm for familien, der TV-kjente Elfrid på ny tar steget til filmlerretet – for å lage sirkus på Soltoppen sammen med bestevennen Henrik. Men alt endrer seg når tøffe Johnny flytter inn i nabolaget.

På rollelisten: Ninni Spone, Oskar Fjelstad-Bergheim, Elias Søvold-Simonsen, Johannes Joner, Hege Schøyen, Gard Eidsvold, Bjarte Hjelmeland, Bjørn Sundquist

Flukten over grensen

Flukten over grensen

Premiere: 12. februar
Regissør: Johanne Helgeland

Familiefilm med handling fra andre verdenskrig, der fire barn, to av dem jødiske, er på flukt til Sverige midtvinters. Basert på Maja Lundes første barnebok, og kalt en spenningsfilm om tillit og vennskap, frykt og stort mot hos små mennesker.

På rollelisten: Anna Sofie Skarholt, Bo Lindquist-Eriksen, Samson Steine, Bianca Ghilardi-Hellsten, Henrik Siger Woldene, Kari Simonsen

FTF_teaser_artwork

Fjols til fjells

Premiere: 21. februar
Regissør: Petter Holmsen

Komedie som kalles en oppfølger til og inspirert av originalfilmen fra 1957 – som med skjevt blikk for seg både gammel og ny påskeferietradisjon.

På rollelisten: Herbert Nordrum, Bjarte Hjelmeland, Christian Skolmen, Nils Vogt, Anette Hoff, Nader Khademi

Les også: Se første trailer for påskekomedien Fjols til fjells

Nat Wolff i Torden

Torden

Premiere: 28. februar
Regissør: André Øvredal

Fantasyfilmen som "Trolljegeren"-skaperen laget i Norge etter Hollywood-eventyret, og der han tar norrøn mytologi i bruk for å skildre norsk-amerikanske Eric som får overnaturlige og dødelige krefter – og hvordan han sammen med sin psykolog kommer nærmere forklaringen

På rollelisten: Nat Wolff, Iben Akerlie, Per Frisch, Priyanka Bose

Les også: Trolljegeren-regissøren med ny storfilm: Se den bekmørke traileren her!

Alle utlendinger har lukka gardiner

Alle utlendinger har lukka gardiner

Premiere: 6. mars
Regissør: Ingvild Søderlind

Dramafilm basert på Maria Navarro Skarangers debutroman, en oppvekstskildring fra Groruddalen skrevet på kebabnorsk. Handler om hvor jævlig og vidunderlig det er å være forelsket – men også om vennskap, savn, kjærlighet, selvstendighet og løsrivelse, og om å være ungdom i Norge og verden i dag

På rollelisten: Karen Øye, Serhat Yildirim, Cengiz Al, Deniz Nourizadeh-Lillabadi, Jonatan Rodriguez

Alt det jeg er

Alt det jeg er

Premiere 6. mars
Regissør: Tone Grøttjord Glenne

Dokumentar om Emilie, som fra hun var 6 til 12 år ble misbrukt av stefaren. Etter fem år i barnevernet er hun tilbake hos familien – og filmen følger henne i to år, fra hun er 18 til hun er 20. Den er sett fra Emilies synspunkt der hun ønsker å fortelle sin historie, men møter en vegg av stillhet.

Medvirkende: Emilie

Alle må dø

Alle må dø

Premiere 13. mars
Regissør: Geir Greni

Horrorfilm om jentegjengen som drar på utdrikningslag inne i skogen – milevis fra nærmeste nabo. Der må bruden Gina gjennomføre et rebusløp som blir makabert og skremmende.

På rollelisten: Viktoria Winge, Marte Sæteren, Tinashe Williamson, Linni Meister, Julia Schacht, Veslemøy

Vi er her nå

iHuman

Premiere 13. mars
Regissør: Tonje Hessen Schei

Dokumentarthriller fra "Drone"-skaperen, som tar for seg kunstig intelligens og hvordan den forandrer oss som mennesker, samfunnet og fremtiden – og spør hvem som egentlig har kontrollen.

Jan Ingvar Jørstad - en av tre hovedkarakterer

Vi er her nå

Premiere 13. mars
Regissør: Mariken Halle

Eksistensiell komedie og samtidsportrett som følger en barselgruppe gjennom et år – med parenes problemer og kriser, hele tiden med babyene som vitner til de voksnes prosjekter. Loves å komme i babykinoversjon også.

På rollelisten: Leif Edlund, Marte Germaine Christensen, Niklas Gundersen, Petter Width Kristiansen, Lisa Lie, Thomas Holtermann Østgaard, Ingrid Liavaag

BORTEBANE

Vær her

Premiere 17. april
Regissør: Ragnhild Nøst Bergem

Dokumentar om demensrammede Jan, Mimi og Sigvald Tveit – sistnevnte nå avdød komponist og musikkforsker, som laget sanger til "Portveien 2". Livene deres er preget av leting etter ord, minner – og ting. Men omsorg, samvær og musikk kan hjelpe – og dermed handler filmen om betydningen av relasjoner og det å være til stede.

Medvirkende: Jan Ingvar Jørstad, Mildrid Mæhlum, Sigvald Tveit

Bortebane

Premiere: 6. mai
Regissør: Line Hatland

Dokumentar fra Norway Cup, kalt en adrenalinfylt, morsom og rørende fortelling om vennskap, fotball og ukjente eventyr der den følger seks unge fotballspillere fra ulike steder på kloden.