Cillian Murphy og Christopher Nolan
Foto: Vianney Le Caer/NTB & Arthur Mola/NTB

Christopher Nolan falt pladask for skuespilleren - nå har duoen samarbeidet i 20 år

Publisert:

Regissør Christopher Nolan og skuespiller Cillian Murphy åpner opp om deres årelange og trofaste filmsamarbeid i nytt intervju.

Annonse

Denne sommeren skal vi endelig få se Christopher Nolans neste storfilm, "Oppenheimer", på kino - der Cillian Murphy (46) spiller rollen som J. Robert Oppenheimer aka "atombombens far". Nolan har tidligere instruert skuespilleren gjennom tre "Batman"-filmer, "Inception" og "Dunkirk", men dette er altså første gang Murphy spiller hovedrollen i en av stjerneregissørens storfilmer. De to traff hverandre for nesten 20 år siden, da Murphy forsøke å kapre tittelrollen i "Batman Begins".

I et ferskt intervju med Entertainment Weekly (via Variety), avslører Nolan at han umiddelbart innså at Murphy, som også intervjues, ikke egnet seg som Bruce Wayne/Lynvingen. Likevel var det noe ved iren som fanget interessen hos regissøren, og han bestemte seg for å teste skuespilleren for en annen, litt mørkere rolle.

- Da vi hadde vår første samtale, tror jeg begge av oss visste at du ikke kom til å ende opp som Batman. Men jeg ville virkelig være på settet med deg, jeg ville ha deg på film. Vi gjorde noen kameratester, veldig omhyggelig på 35 mm, på et lite sett. Det var bare en elektrisk stemning i crewet da du begynte å opptre.

Les også: Dette vet vi om "The Batman - Part II"

Christian Bale og Cillian Murphy i Batman Begins

BEGYNNELSEN: Christian Bale og Cillian Murphy i "Batman Begins".

Videre forteller Nolan at intensjonen med kameratestene, var å overbevise studio-sjefene om at Murphy fortjente en plass i "Batman"-universet.

- Vi gjorde to scener - en Bruce Wayne-scene og en Batman-scene - og jeg passet på at sjefene kom ned å så på hva du gjorde på sett.

Ifølge Nolan, fungerte planen utmerket.

Annonse

- Alle ble så gira når de så deg opptre, at da jeg sa til dem "Ok, Christan Bale er Batman, men hva med at Cillian spiller Scarecrow?" var det ingen motstand. Alle de tidligere Batman-skurkene hadde blitt spilt av gigatiske filmstjerner; Jack Nicholson, Arnold Schwarzenegger, Jim Carrey, osv. Det var et stort steg for dem (studio-sjefene), og avgjørelsen var ene og alene basert på den testen. Så det var slik du fikk spille Scarecrow.

Cillian Murphy, Scarecrow

Cillian Murphy som Scarecrow i "Batman Begins".

Murphy husker godt stemningen Nolan beskriver.

- Det var åpenbart for meg fra begynnelsen at jeg ikke var Batman-materiale. Det føltes riktig for meg at det skulle være Christian Bale i den rollen. Men jeg husker hvor rått det var å prøve på drakten og bli regissert av deg. De testene hadde høy produksjonsverdi.

Murphy endte altså opp med å spille Scarecrow i hele Nolans Batman-trilogi, og samarbeidet mellom duoen har pågått siden. 21. juli lanseres deres neste filmsamarbeid, "Oppenheimer", på kino. Filmen dreier rundt andre verdenskrig, og i likhet med regissørens "Dunirk" (2016) vil den fokusere på én viktig episode i krigen; J. Robert Oppenheimers rolle i utviklingen av atombomben. Murphy har tidligere uttalt at det å spille hovedrollen i en så stor produksjon, har kommet med en helt ny form for press.

Annonse

- Du innser at dette er et enormt ansvar. Han (Oppenheimer) var komplisert, selvmotsigende og så ikonisk. Men du vet at du gjør det med en av tidenes største regissører. Jeg følte meg trygg på å gå inn i det med Chris. Han har virkelig påvirket livet mitt, både kreativt og profesjonelt. Han har tilbudt meg veldig interessante roller, og jeg har opplevd alle som svært utfordrende. Og jeg bare elsker å være på settene hans...

"Oppenheimer" lanseres på kino 21. juli - legg til filmen i din huskeliste her

Annonse