Sjur Vatne Brean spiller motstandshelten Kjakan i den norske krigsfilmen Nr 24

"Nr. 24": Nå kommer filmen om motstandshelten "Kjakan" - se første teaser!

Filmweb
Publisert:

Gjengen bak "Max Manus" og "Den 12. mann" er tilbake med nok en storsatsing.

Annonse

I oktober startet innspillingen av "NR. 24", en ny krigsfilm om Norges største og mest kjente motstandshelt Gunnar "Kjakan" Sønsteby, og nå er den aller første teaseren her.

Filmen, som er oppkalt etter Sønstebys kodenavn, har stjerneskuddet Sjur Vatne Brean (23) i rollen som den unge versjonen av nasjonalhelten, og Erik Hivju (76) skal levere den eldre versjonen.

Den offisielle beskrivelsen av filmen går som følger:

"Når nazistene invaderer Norge, sitter en 22 år gammel Gunnar Sønsteby på et kontor i Oslo. I årene som følger blir den beskjedne revisoren nazistenes mest ettersøkte mann. Som leder for Oslogjengen arrangerer han en rekke halsbrekkende sabotasjeaksjoner. Sønsteby bytter aliaser og sover i forskjellige leiligheter hver natt, med håndgranat under puta. Samtidig erfarer han at ikke alle fiender har tysk uniform."

Annonse

– Det er helt vilt å ta innover seg at Gunnar bare var 22 år da krigen brøt ut. Fra og med 1940 levde han et på alle måter ekstremt liv. Vår film ligger tett på opplevelsene hans og presset han levde under, også med tanke på at ikke alle fiender hadde tysk uniform, sier regissør John Andreas Andersen i en pressemelding fra SF Studios og Motion Blur.

Gunnar Sønsteby og Sjur Vatne Brean Nr 24
Sjur Vatne Brean blir Gunnar Sønsteby (Sønsteby til venstre, Brean til høyre), Foto: Glenn Røkeberg

– Gunnar «Kjakan» Sønsteby er et kjent navn for mange, men deler av historien hans har ikke vært fortalt tidligere. Gunnar sa at minnet hans hadde fem skuffer. De tre øverste åpnet han ofte, den fjerde sjelden, og den femte åpnet han aldri. I Nr. 24 får vi innblikk i hva som var i denne femte skuffen, legger Andersen til.

Filmskaperen opplever at historien er høyst aktuell, til tross for at filmens handling fant sted for nesten 80 år siden.

– Det er en sterk følelse av at nåtid møter fortid her. Historien om en 22-åring som kastes ut i ekstreme situasjoner når landet hans invaderes er dessverre veldig aktuell. Den kan få oss til å reflektere over hva vi selv ville gjort om vi var i Sønstebys sko, og den er en påminnelse om at vi ikke kan ta friheten vår for gitt.

Bak "Nr. 24" står produksjonsselskapet Motion Blur, som tidligere har levert filmer som "Troll" (2022), "Amundsen" (2018) og "Den 12. mann" (2017). Manuset er skrevet av Erlend Loe etter et originalmanuset av Espen von Ibenfeldt.

Annonse

"Nr. 24" kommer på kino 30. oktober 2024 - legg den til i din huskeliste her!

Annonse