Den norske filmvåren 2024

Slik blir den norske filmvåren 2024

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

Hele 16 nye, norske filmer har kinopremiere denne våren! Les mer om filmene her, og legg dem til i huskelista di.

Annonse

To ganger i året presenterer Norsk filminstitutt den kommende sesongens norske kinofilmer. Tirsdag ble "Filmvåren" presentert på Cinemateket i Oslo, og hele 16 spennende, nye filmer stod på menyen. Vi har samlet alle titlene her, slik at du har full oversikt!

Ta en titt på den norske "Filmvåren" under (offisielle beskrivelser av filmene):

Annonse
Dark Windows

Dark Windows

Premiere: 19. januar
Sjanger: Skrekk

Tenåringene Tilly, Monica, Peter og Allison er involvert i en bilulykke. Allison dør av skadene, og ved graven klandrer onkelen hennes gruppen for hennes død. Monica foreslår at de drar ut av byen, og blir i besteforeldrenes sommerhus på landsbygda for å jobbe gjennom sorgen. Oppholdet starter normalt og fredelig inntil en maskert mann begynner å terrorisere og straffe dem på de mest forferdelige måter...

Legg til filmen i din huskeliste her

Annonse
De gjenvendte - to udøde personer

De gjenvendte

Premiere: 26. januar
Sjanger: Komedie/Skrekk

Hva skjer etter at kuren er funnet og zombie-apokalypsen er over? I en vanvittig komedie tar "De gjenvendte deg" med til en verden hvor zombier jakter på mer enn hjerner! Møt Emma, som er forelsket i et menneske; Arrrg, som prøver å finne seg respektabelt arbeid; Alex, den selverklærte zombie-influenseren; og Stian, som bare er... Stian. Når disse fire kastes sammen i et statlig program for ”tidligere zombier”, kan du forvente deg mye latter, kaos og blod-martinier. Gjør deg klar for den sprøeste og morsomste zombie filmen du har sett på evigheter!

Legg til filmen i din huskeliste her

Annonse
a person taking a selfie with a llama
Foto: FX Produksjoner AS/ FX Produksjoner AS

Sau

Premiere: 26. januar
Sjanger: Dokumentar

Gården Nystabakkan ligger i bygda Engan i Nordland. Småbruket skal nå skifte til neste generasjon. Etter sin far, Terje, er Rakel fjerde generasjonen som driver gården. Vi følger Rakel, og hennes kone Ida i tida etter overtakelsen. Rakel er full av iver når hun tar over, men også klar over at det er mye hun ikke kan. Hun er helt avhengig av sine foreldres kunnskap en god stund framover. Hverdagen viser seg å by på mange overraskende utfordringer, hardt arbeid og virkelig magiske øyeblikk.

Legg til filmen i din huskeliste her

Annonse
Tundraens voktere

Eallogierdu - Tundraens voktere

Premiere: 9. februar
Sjanger: Drama

Etter flere år i Oslo flytter kunstneren Lena tilbake til Kautokeino sammen med sin sønn for å forske på kvinners posisjon i reindriften. Mens hun jobber i det snødekte viddelandskapet, forelsker hun seg i reindriftsutøveren Mahtte. Gáren, moren til Máhtte som er familiens overhode, motsetter seg forholdet. Samtidig sliter Lena med å finne sin plass i hjembygda og blir stadig konfrontert med upopulære livsvalg og tviler på om hennes urbane og Máhttes tradisjonelle liv noensinne kan forenes.

Legg til filmen i din huskeliste her

Annonse
Renate Reinsve i Håndtering av udøde

Håndtering av udøde

Premiere: 9. februar
Sjanger: Drama/Skrekk

På en varm sommerdag i Oslo våkner de døde. Tre familier befinner seg i et uforståelig kaos da deres kjære kommer tilbake til livet. Men hvem er de, og hva er det de vil? Håndtering av udøde er et sårt og spennende drama om tre familier i sorg som får sitt største ønske oppfylt, nemlig å få sine kjære tilbake. En vakker fortelling om tap og lengsel, men også om håp og aksept og kjærlighet sterkere enn døden.

"Håndtering av udøde" er regissert av spillefilmdebutant Thea Hvistendahl, som har fått med seg "Verdens verste menneske"-duoen Renate Reinsve og Anders Danielsen Lie i hovedrollene. Filmen hadde verdenspremiere under den prestisjefylte Sundance Film Festival i januar, og beskrives som et drama med innslag av skrekkelementer. Handlingen er basert på en roman av svenske John Ajvide Lindqvist (tidligere filmatisert i "La den rette komme inn" og "Grensen").

Legg til filmen i din huskeliste her

Annonse
Å øve

Å øve

Premiere: 16. februar
Sjanger: Roadmovie/Drama

Trine nekter å fly. Når den 18 år gamle miljøengasjerte trompetisten blir invitert til en avgjørende audition på operaen i Oslo, har hun bare fem dager til å reise 150 mil fra Lofoten til hovedstaden. Trine er tro mot prinsippene sine, og bestemmer seg for å haike. På en biltur gjennom det røffe og vakre landskapet i Norge settes hennes lidenskap for musikk og miljøidealisme på prøve.

Legg til filmen i din huskeliste her

Annonse
Victoria må dø

Victoria må dø

Premiere: 16. februar
Sjanger: Familiekomedie

Moren til Hedvig og Henrik er død og nå har faren deres fått seg en ny kjæreste – Victoria. Victoria tar alt for mye plass, hun innfører stadig nye regler og legger fullstendig beslag på faren. Det beste ville være om hun bare forsvant. Inspirert av tegneseriebladet Hitmen bestemmer Hedvig og Henrik seg for å finne en leiemorder og valget faller på Carl (egentlig mest fordi de synes han ser ser ut som en leiemorder). Og siden Carl er i en litt vanskelig økonomisk situasjon virker det som om de får ham på gli. Vil planen lykkes? Og er Carl egentlig skikket til jobben?

Legg til filmen i din huskeliste her

Annonse
Sex

Sex

Premiere: 1. mars
Sjanger: Drama

To feiere, Thorbjørn Harr og Jan Gunnar Røise, overrasker hverandre under lunsjen en dag. Den ene forteller at han takket ja til å ha sex med en annen mann, men stiller seg etterpå uforstående til at kona mener han har vært utro. Den andre bekymrer seg over en livaktig drøm der David Bowie ser på ham som en kvinne. Kan livene deres fortsette som før?

Legg til filmen i din huskeliste her

Annonse
Mats Steen i Ibelin

Ibelin

Premiere: 28. mars
Sjanger: Dokumentar

Gameren Mats Steen døde av en muskelsykdom bare 25 år gammel. Foreldrene hans sørget over det de trodde hadde vært et ensomt og isolert liv, da de plutselig begynte å få meldinger fra online-venner av Mats fra hele verden. Filmen gjenskaper det rike livet til Mats ́ avatar «Ibelin» i spillverdenen. Alt er basert på virkelige hendelser og dialoger, hentet fra rollespill i World of Warcraft.

Legg til filmen i din huskeliste her

Annonse
Søstre elsker evig

Søstre elsker evig

Premiere: 8. mars
Sjanger: Dokumentar

Wilde (31) og Marin (28) er søstre og bestevenner. Marin har en bipolar lidelse og har prøvd å ta sitt eget liv flere ganger. Wilde har prøvd å redde Marin og hjelpe henne med å leve. Etter mange måneder med tvangs- innlegging forstår Wilde at Marin har bestemt seg for å avslutte livet på fødselsdagen sin. Dette stiller Wilde overfor et stort dilemma. Klarer hun å akseptere avgjørelsen til søsteren, eller er det noe mer hun kan gjøre for å få Marin til å leve? I Søstre elsker evig følger vi Wildes prosess i tiden etter søsterens død. Hvordan bearbeider hun sorgen, og greier hun å ta tilbake livet?

Legg til filmen i din huskeliste her

Annonse
Min fantastiske fremmede

Min fantastiske fremmede

Premiere: 15. mars
Sjanger: Drama

Den ensomme 18-åringen Ebba finner en vakker, bevisstløs mann ved Oslo Havnelager. Når Ebba finner ut at han lider av hukommelsestap, lyver hun og forteller han at de er kjærester. Etterhvert som han blir bedre, finner Ebba ut mer om bakgrunnen hans, og at han kanskje ikke er så uskyldig som hun først trodde.

Legg til filmen i din huskeliste her

Annonse
Døde menn går på ski

Døde menn går på ski

Premiere: 15. mars
Sjanger: Påskekrim/Komedie

En narsissistisk milliardær samler en løgnaktig gjeng bestående av en mis- lykket forfatter, en mannssjåvinistisk psykiater, en psykotisk sladderjournalist og en kokain-sniffende Barne-TV profil til en hjemsøkt hytte i påska. Men det som begynner som en spennende detektivlek blir brått en farlig realitet når en av dem blir funnet halshugget på umulig vis. Fanget av en snøstorm blir de tvunget til å konfrontere hverandres mørke hemmeligheter og forsøke å avsløre morderen blant dem. Basert på Knut Nærums bestselger.

Legg til filmen i din huskeliste her

Annonse
Oculi - Det eneste vitnet

Oculi - Det eneste vitnet

Premiere: 22. mars
Sjanger: Drama/Krim/Spenning

Martin, en blind mann i tredveårene, ser ut til endelig å ha funnet kjærlig- heten. Men så blir daten hans plutselig kidnappet på høylys dag! Martin er det eneste vitnet til ugjerningen, og politiet har lite å gå på. Hvem er egentlig Cecilie, og hvorfor ble hun bortført? Sammen med sin pessimistiske kamerat Terje, bestemmer Martin seg for å ta saken i egne hender. Utstyrt med kun pågangsmot og oppfinnsomhet, vikler Martin seg lengre og lengre inn i et nett av farer, større enn han kunne forestilt seg..

Legg til filmen i din huskeliste her

Annonse
Recovery Channel

The Recovery Channel

Premiere: 5. april
Sjanger: Dokumentar/Drama

Randi er nyhetsanker i The Recovery Channel – en annerledes tv-kanal dedikert til nyheter og reportasjer om psykisk helse. Vi følger redaksjonens arbeid foran og bak kamera, men også Randis personlige kamp. Hun er i ferd med å miste kontakten med søsteren Ylva, som ikke vil ta i mot hjelp fra helsevesenet. The Recovery Channel blander dokumentar og fiksjon for å inspirere til en mer human psykiatri. Filmskaper Ellen Ugelstad har selv 25 års erfaring som pårørende

Legg til filmen i din huskeliste her

Annonse
Livet er vakkert

Livet er vakkert

Premiere: April
Sjanger: Dokumentar

Den unge palestinske filmskaperen Mohamed Jabaly er på filmfestival-besøk i Tromsø i 2014 da grensa til hjembyen Gaza stenges på ubestemt tid. Det skal ta sju år før han får se familien sin igjen. Mohamed trosser kulda og mørket, får internasjonal suksess med filmen Ambulance, og tar opp kampen for arbeids- og oppholdstillatelse i Norge. Men da krigen igjen rammer Gaza, opplever Mohamed smerten ved å være skilt fra sine kjære i mens livene dere er i fare. Han blir stilt overfor et umulig valg: Skal han reise hjem, og risikere å aldri mer slippe ut fra Gaza?

Legg til filmen i din huskeliste her

Annonse
Fuckings bygda

Fuckings bygda

Premiere: Ikke satt
Sjanger: Mørk komedie/Drama/Coming of Age

Mariam har for lengst lagt bygda bak seg og lever et festglad liv i Oslo. En dag ringer storesøsteren med en sjokkerende beskjed: De må begrave faren for andre gang. Mariam konfronteres med pinlige minner fra farens første begravelse, som gjorde at hun flyttet fra bygda i skam. Mariams søster, Katrine, har bodd alene med farens gullfisk i barndoms- hjemmet og kjenner nå på et presserende behov for å skape en verdig avskjed nummer to. Søstrene, etter flere års avstand, står nå overfor ut- fordringen med å finne tilbake til hverandre. Men er det for sent?

Legg til filmen i din huskeliste her

Annonse