Erik Hivju og Sjur Vatne Brean i Nr 24

Sjur (23) og Erik (76) skal spille motstandshelten "Kjakan" i ny norsk storfilm

Filmweb
Publisert:

Gjengen bak "Max Manus" og "Den 12. mann" er tilbake med nok en storsatsing.

Annonse

I oktober startet innspillingen av en ny krigsfilm om Norges største og mest kjente motstandshelt, Gunnar "Kjakan" Sønsteby. SF Studios annonserte da at filmen skal hete "Nr. 24" etter Sønstebys kodenavn, og at stjerneskuddet Sjur Vatne Brean (23) hadde kapret hovedrollen. Nå avslører distributøren at Sønsteby også skal portretteres av en annen skuespiller, Erik Hivju (76), som skal levere en eldre versjon av nasjonalhelten.

– Vi går tett på det ekstreme livet den unge Gunnar levde under krigen, og reisen fra revisorassistent til Gestapos mest ettersøkte mann. Han hadde en lang rekke aliaser og sov i forskjellige leiligheter hver natt, med håndgranaten under puta. Det er denne unge Gunnar som spilles av Sjur. Han gjør en rolleprestasjon vi har fått helt gåsehud av under innspillingen, sier regissør John Andreas Andersen ("Nordsjøen" og "Skjelvet").

Les også: 53 nye filmer vi gleder oss til i 2024

Gunnar Sønsteby og Sjur Vatne Brean Nr 24
Sjur Vatne Brean blir Gunnar Sønsteby (Sønsteby til venstre, Brean til høyre)., Foto: Glenn Røkeberg

Filmen vil også skildre Sønstebys virke etter krigen, og her kommer altså Erik Hivju, for tiden aktuell som Einar Gerhardsen i "Makta", inn i bildet.

– Sønsteby er mest kjent for de spektakulære sabotasjeaksjonene, men også innsatsen hans etter krigen var uvurderlig. Han snakket med ungdom over hele landet om viktigheten av å kjempe for fred, frihet og demokratiske verdier. I filmen vår blir også valgene han tok under krigen utfordret av dagens unge. Denne Gunnar, en åpen og ettertenksom formidler preget av levd liv, fant vi hos Erik Hivju, sier regissøren.

Hivju, kjent fra filmer som "Kongens nei" og "Max Manus", sier han kjente Sønstebys historie godt før han tok på seg rollen.

- Det er en stor ære å få portrettere Gunnar Sønsteby i et kapittel av livet hans som fortjener mer oppmerksomhet – og særlig nå i våre dager. Mer enn noen gang er det viktig at vi blir minnet på de verdiene som Sønsteby sto for, sier han.

Annonse

De siste ukene har innspillingen av "Nr. 24" funnet sted på Rjukan, Sønstebys fødeby, og for øyeblikket legger skuespillerne en aller siste hånd på verket før etterarbeidet står for tur.

- Nå går vi i klipperommet med stor tro på vi er i ferd med å skape noe helt spesielt for det norske kinopublikum, forteller produsent Terje Strømstad.

Bak "Nr. 24" står produksjonsselskapet Motion Blur, som tidligere har levert filmer som "Troll" (2022), "Amundsen" (2018) og "Den 12. mann" (2017). Manuset er skrevet av Erlend Loe etter et originalmanuset av Espen von Ibenfeldt.

"Nr. 24" kommer på kino 30. oktober 2024 - legg den til i din huskeliste her!

Annonse