i samarbeid med
SponsoratSponsorat
Kampen om Narvik

Slik blir den norske filmvåren 2022

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:
Følg oss:

8 nye, norske filmer har kinopremiere denne våren! Les mer om alle filmene her, og watchlist de filmene du gleder deg til.

Annonse

To ganger i året presenterer Norsk filminstitutt de kommende norske kinofilmene for det neste halvåret. I dag presenterte de vårens norske kinofilmer på Vega scene i Oslo, og FOR en filmvår vi har i vente!

"Publikum viste i høst at de har skikkelig lyst til å gå på kino, og de har skikkelig lyst til å se norske filmer," utropte NFI-sjef Kjersti Mo da hun introduserte de 8 norske kinofilmene som har premiere våren 2022.

Hun gjentok at det ikke er dokumentert noen smittesituasjoner på en kino, i Norge eller globalt, og at det er trygt å gå på kino. Likevel er filmvåren tydelig preget av den pågående pandemien – alle filmene er entet spilt inn under strenge smitteverntiltak eller har fått kinopremierene sine utsatt flere ganger.

Vikingulven

Premiere 18. februar

Vikingulven

Elli Müller Osborne (Psychobitch) spiller hovedrollen i Norges aller første varulvfilm, som bygger videre på en myte fra vikingtida.

"Det var på tide å lage en varulvfilm med en ung jente i hovedrollen," sier Kings Bay-regissør Stig Svendsen. Han har drømt om å lage en varulvfilm siden han så Teen Wolf og An American Werewolf in London.

Thale (17) har nettopp flyttet med familien til den lille byen Nybo fordi moren har fått jobb i det lokale politiet. På en strandfest med lokale ungdommer blir en student brutalt drept, og Thale er nøkkelvitne i saken. Hvem eller hva står bak drapet? Mye tyder på at det kan være et dyr, kanskje en ulv.

I løpet av etterforskningen oppdager Thales mor – etterforskningsleder Live Berg – at de står overfor noe ganske annet og ukjent. Samtidig begynner Thale å få syner og oppføre seg merkelig. Hva skjer i Nybo ved neste fullmåne?

Watchlist filmen her

Annonse

Full dekning

Premiere 25. februar

Thorbjørn Harr, Agnes Kittelsen, Nicolai Cleve Broch, Ellen Birgitte Winther, Kyrre Hellum, Sara Khorami og Jan Gunnar Røise spiller i denne dramakomedien, der en vennegjeng med partnere møtes til sin årlige viltmiddag. Akkurat denne kvelden skal utvikle seg i en retning ingen av dem hadde sett for seg, når alle legger telefonene sine midt på bordet. 90% av handlingen utspiller seg i ett hus, og filmen ble spilt inn under lockdown i 2021.

Handlingen er basert på en italiensk film, men regissør Arild Andresen tror mange nordmenn kjenner seg igjen i tematikken. "Mange bruker telefonen som en dagbok, og fyller den med ting som kanskje er privat eller hemmelig."

"Vi spilte inn hele filmen i studio på Fornebu, i kronologisk rekkefølge," forteller Agnes Kittelsen. "Så det ble litt som å spille teater, bare at vi filmet det."

Watchlist filmen her

Annonse

De fredløse

Premiere 4. mars

Den nyeste filmen fra regissør Henrik Martin Dahlsbakken (En affære, Gledelig jul) ble spilt inn for seks år siden. Filmen bygger på den samme sanne historien som filmen To mistenkelige personer av Tancred Ibsen, om to landstrykere som drepte to lensmenn.

Filmskaperen ville fortelle en historie om hva som bragte disse to sammen, en ung nordmann og en voksen svenske. Filmen har en komplisert struktur, og hopper mellom nåtid, fortid og framtid. Da skuespillerne endelig fikk se den ferdige filmen i 2021, forteller Dahlsbakken at noen utropte at "nå skjønner vi hvorfor det tok så lang tid!"

"Nordmenn er ikke vant med å se periodefilm som ikke er krigsfilm," sier Dahlsbakken, som drar fram Bonnie and Clyde som en av filmens inspirasjonskilder.

Watchlist filmen her

Annonse

Kampen om Narvik

Premiere 18. mars

Kampen om Narvik er en kommende, norsk film om andre verdenskrig, og forteller historien om "Hitlers første nederlag". Filmen skildrer natt til 9. april 1940 og de 62 dagene som fulgte, da soldater fra Norge, England, Polen og Frankrike tok opp kampen mot Hitler.

April 1940. Den gryende krigen i Europa virker fjern for nordmennene, men verdens øyne er allerede rettet mot Narvik, som skiper ut jernmalmen Hitler er avhengig av for å holde det tyske krigsmaskineriet i gang.

Natt til 9. april krenkes Norges nøytralitet, og tyske soldater går i land. Bykommandanten overgir Narvik uten kamp, men ikke alle er villige til å legge ned våpnene. Et kompani på 200 norske soldater bløffer seg ut av byen og tar opp kampen.

Annonse

Produsent Live Bonnevie forteller at historien om Narvik ikke er enkel, og at det er mange historier å hente fram. "Det tar vi veldig på alvor. Å få fokus på den nordnorske delen av krigen er viktig, og jeg ble overrasket over hvor mye som skjedde der. Det var det sterkeste, å se en så stor del av norsk krigshistorie som mange ikke kjenner til."

Trond Giske - Makta rår

Premiere 18. mars

Denne nye dokumentarfilmen tar for seg Norges mest omtalte #metoo-sak, og internasjonal presse har beskrevet filmen som et spennende politisk drama.

For over 20 år siden hadde filmskaperen Håvard Bustnes (Hatets vugge) lyst til å lage en film om Trond Giske, en av Norges mest lovende unge politikere. Ideen var å filme fram til han kanskje ble statsminister, men Giske svarte aldri på henvendelsen.

Etter at media publiserte de første anklagene mot Trond Giske om seksuell trakassering i 2017, tok Bustnes kontakt på nytt. Noen måneder senere hadde filmskaperen et møte med politikeren. Bustnes ble med Giske i det han startet sitt politiske comeback, reisende rundt i Trøndelag med en rødmalt campingvogn for å møte støttespillere.

Annonse

Filmen ser tilbake på tida da Giske var en talentfull ungdomspolitiker som mange mente kom til å bli landets statsminister, og perioden da framgangen ble avbrutt av en lang rekke rykter om upassende "damehistorier". Varsler, videolekkasjer og påstander om maktkamp ledet til at Giske trakk seg som nestleder i AP. Hvordan kunne det ha seg at det stadig vekk dukket opp nye historier? Og hvordan kunne historiene fortsatt ignoreres og varslene bagatelliseres?

Watchlist filmen her

Annonse

Alt for Norge

Premiere 25. mars

Alt for Norge er kinofilmen om Egil "Drillo" Olsen, hans mannskap og reisen de tok det norske folk med på gjennom 90-tallet. Drillos ble symboler på en nasjon i stor endring. Gjennom personlige opptak og i stor grad nytt videoarkiv tar denne filmen deg med i spillerbussen, garderoben og på innsiden av eventyret du kun har sett fra tribunen eller foran TV-en.

"Det har vært litt av en jobb, men det å være i søkelyset har jeg vært med på før," sier Drillo om den dyptpløyende dokumentarfilmen. På spørsmål om hvordan det føles å få privatlivet sitt dekket på film, svarer legenden rolig. "Det er ikke noe jeg setter pris på, men det er ikke noe jeg kom meg unna."

Filmskaperne har fått videoopptak fra spillere, TV-kanaler og publikum, og bygget filmen rundt intervjuer med Drillo og de andre spillerne. Jo Vemund Svendsen, som regisserte filmen sammen med Daniel Høglund, mener filmen også er et portrett av Norge på nittitallet.

Annonse

- Samtidig som vi går fra å være blant de dårligste fotballnasjonene til en av de aller beste, gikk samfunnet gjennom store forvandlinger, fra nedgang etter jappetida til en enorm velstandsvekst. Nittitallet var et spesielt tiår, og det blir en nostalgitripp også for de som ikke er interessert i fotball.

Watchlist filmen her

Annonse

Alle hater Johan

Premiere 25. mars

Pål Sverre Hagen i Alle hater Johan

Pål Sverre Hagen spiller hovedrollen i denne trønderske komedien, fra det bittelille stedet Titran. Johan er en dynamittglad einstøing, som ingen liker. Regissør Hallvar Witzø beskriver filmen som "en kjempesvær film i et bittelite nøtteskall," som følger Johan fra fødsel til død.

Hagen snakker vanligvis med Stavanger-dialekt, og tok den nye trønderdialekta på alvor. "Det er interessant når du møter et prosjekt hvor det bare er trøndere. Jeg hadde forberedt mine replikker og dialekten og alt, og så gjør de endringer, og jeg må spørre hvordan jeg skal uttale de nye replikkene. Da er det ingen som svarer det samme."

Ingrid Bolsø Berdal spiller Solvår – hans utkårede, som Johan en gang holdt på å sprenge i lufta. Handlingen strekker seg fra 1940 og fram til i dag, og Erlend Loe har skrevet det "ko-ko" manuset sammen med regissøren.

Watchlist filmen her

Annonse

Lange flate ballær III

Premiere 1. april

Lange flate ballær III

Lange flate ballær er en norsk lavbudsjettkomedie fra 2006, basert på en reklamefilm for Telenor om seks fotballentusiaster fra Fredrikstad.

I mars 2022, etter 14 år, kommer den tredje filmen om gutta. Nok en gang har Harald Zwart regi, og Pål Sparre-Enger har skrevet manus. Alle kællene er tilbake, og lite har forandret seg i Edgarasjen. De sliter fortsatt med dårlig økonomi og med overgangen til el-biler.

Én dag kommer Petter hjem og finner klærne sine på plenen. Samboeren er lei av 14 års samboerskap. Men Petter har en hemmelighet: Han er allerede gift, og må til Litauen for å finne den gamle vigselsattesten, så han kan få på plass en skilsmisse. Der viser det eg at konas familie består av latviske gangstere, som vil at kællene skal kjøre en trailer full av sprit til Norge. Om noen av dem begynner å forsyne seg av lasset? Gjett om!

Watchlist filmen her

Følg oss for nyheter, konkurranser og tips om filmer og serier!
Annonse