Christian Friedel i The Zone of Interest

Spiller Auschwitz-kommandant i Oscar-favoritten "The Zone of Interest": – Det finnes mørke i oss alle

NTB-Emil L. Mohr
Publisert:
Sist oppdatert:

«Babylon Berlin»-stjerna Christian Friedel mener vi har mer til felles med nazitoppen Rudolf Höss enn vi liker å tro.

Annonse

Den vant Grand Prix i Cannes og er britenes Oscar-kandidat i internasjonal klasse. På nyåret inntar den filmfestivalen i Tromsø før den får ordinær norgespremiere 26. januar.

Men Jonathan Glazers «The Zone of Interest» er ikke for sarte sjeler. Dramaet følger SS-offiseren Rudolf Höss, øverstkommanderende i Auschwitz og pådriver for jødeutryddelsene under Andre verdenskrig.

Annonse
a group of people in a kitchen
Foto: The Zone of Interest

Menneskelig ondskap

I hovedrollen finner vi Christian Friedel, som mange nordmenn vil huske fra TV-serien «Babylon Berlin».

– Utfordringen var å gi denne onde personen et menneskelig ansikt, sier Friedel (44) under en digital pressekonferanse med NTB ringside.

– Jeg ville ikke framstille ham som forbryter, selv om han var det. Det var viktigere å vise ham som far, som en vanlig og iblant kjedelig fyr som var opptatt av naturen og glad i barna sine.

Budskapet i filmen er nemlig klart, ifølge Friedel. Møtet med familien Höss, som lever i overflod kloss inntil konsentrasjonsleiren, er også et møte med oss selv.

Annonse

– Alle disse skikkelsene er mennesker, påpeker han.

– Hvis du ser «The Zone of Interest», vil det slå deg i visse scener: «Herregud, dette kunne vært meg.» På en måte er det en film om oss. Det finnes et mørke inni oss alle. Derfor var det vesentlig å lete etter det menneskelige ansiktet, fortsetter Friedel.

Annonse
a group of people sitting on a hill by a lake
Foto: The Zone of Interest

Dobbel interesse

Regissør Glazer, som sist ga oss sci-fi-gyseren «Under the Skin» (2013), baserer seg på Martin Amis’ roman fra 2014. «The Zone of Interest» er engelskoversettelsen av «Interessengebiet», betegnelsen for området nazistene ryddet rundt dødsleirene.

Produsenten Jim Wilson mener den får dobbel klangbunn som filmtittel i lys av Rudolf og kona Hedwigs luksusliv langs muren.

– Den refererer til en sikkerhetssone, så det har en konkret betydning. Men samtidig åpner det opp et rom med spørsmål om vår egen aksept for vold og død, sier han.

– Du begynner å tenke på hvilken vold du selv lar passere og gjør deg blind for, vold du vet forekommer, men velger å leve med. Vi syntes det var en svært interessant og provokativ idé, utbroderer Wilson.

Annonse

Produsentkollega Ewa Puszczynska tar resonnementet ett skritt lenger.

– Dette er ikke en «Holocaust-film», erklærer hun.

– For meg reiser den et dagsaktuelt tema: hvordan verden og enkeltmennesker forholder seg likegyldig til andre. Den viser hvor tynt skillet mellom det «gode» og «onde» faktisk er.

Annonse
a man walking with a cart
Foto: SF Studios, SF Studios

Endret perspektiv

Höss tilsto massedrap under Nürnbergprosessen og ble henrettet i 1947. Hvordan fikk Friedel det ansvarstunge oppdraget med å spille ham?

– Jeg sendte inn en filmsnutt av meg selv, uten å vite noe om rollen eller manuset, svarer sistnevnte overfor NTB.

På det daværende tidspunkt forbandt han Glazer først og fremst med musikkvideoer à la rockeband som Radiohead og Massive Attack.

– Så møtte jeg Jonathan og Jim på en pub i London. Vi snakket sammen i tre eller fire timer. Da jeg fikk tilbudet, føltes det som et frieri – som jeg sa ja til med en gang, forteller Friedel.

Annonse

– For meg handlet det om å endre perspektivet og gi ondskapen et menneskelig ansikt – å lete etter normalitet og banalitet og vise disse figurene «dokumentarisk». Det ble en skuespillererfaring jeg aldri vil glemme. Og jeg er svært takknemlig for å være del av denne visjonen.

«The Zone of Interest» har norgespremiere på kino 26. januar, og har fått aldersgrense 12 år. Les mer om filmen her!

Annonse