a man and woman sitting on a snowy mountain

Ny samisk kjærlighetsfilm: "En sånn film er aldri vist på kino før"

Filmweb
Publisert:

Den norske kinofilmen Tundraens voktere - Eallogierdu kommer på kino denne uka. Vi møtte skuespillerne og regissøren av filmen, på Samefolkets dag!

Annonse

Filmweb møtte manusforfatter og regissør Sara Margrethe Oskal sammen med skuespillerne Risten Anine Kvernmo Gaup og Nils Ailu Kemi for å snakke om den kinoklare filmen.

Tundraens voktere - Eallogierdu går på kino over hele landet fra 9. februar. Kjøp billetter til filmen her!

Det blir laget flere samiske filmer enn noensinne, men de fleste av filmene handler om samisk historie og dramatiske hendelser fra fortida. Tundraens voktere - Eallogierdu skiller seg ut ved å fortelle en kjærlighetshistorie fra samtiden, i reindriftsmiljøet.

Annonse

Etter å ha bodd mange år i Oslo flytter Lena tilbake til Sápmi i den nordligste delen av Norge sammen med den lille sønnen sin, for å forske på kjønnsroller i et kunstprosjekt. Mens hun jobber i det snødekte viddelandskapet forelsker hun seg i reindriftsutøveren Máhtte.

Garen, moren til Mahtte og familiens overhode, motsetter seg forholdet og skaper problemer for paret. Samtidig blir Lena hjemsøkt av valg hun tok flere år tilbake, og hun må finne ut om hennes og Máhttes liv noen gang kan forenes.

Risten Anine Kvernmo Gaup spilte en sentral rolle som Ellen Marit Gaup i "Elva skal leve"-episoden av NRK-serien Makta denne våren. Hun forteller at hun kjenner seg godt igjen i rollen som Lena i Tundraens voktere.

- Jeg flytta også vekk da jeg var 16–17, og kom ikke tilbake igjen før 15–16 år etterpå. Det var da vi spilte inn denne filmen. Jeg kjente jo på “Herregud, så godt det er å være hjemme”.

a man and woman

Nils Ailu Kemi driver med reindrift i virkeligheten, og gjør sin skuespillerdebut med den mannlige hovedrollen som Máhtte. Han tar filmstjerne-statusen med ro, men er mer enn villig til å gjøre flere skuespillerjobber.

- Jeg håper at det blir mer. Det er artig. Jeg liker det.

Filmen mottok strålende tilbakemeldinger da den hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto i september. De første visningene i Norge var fire utsolgte forestillinger på Tromsø internasjonale filmfestival i januar.

Tundraens voktere - Eallogierdu går på kino over hele landet fra 9. februar. Kjøp billetter til filmen her!

Annonse