Alexandra Dahlström og Rebecca Liljeberg i Fucking Åmål

53 skeive filmer du burde se nå!

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

Drama, komedie og dokumentar: Dette er noen av de beste filmene som tar opp temaer rundt homofile, lesbiske, bifile og transpersoners hverdag og kjærlighet. Se hvor du kan streame dem!

Annonse

Pride

Året er 1984 og Margaret Thatcher styrer Storbritannia med jernhånd. Gruvearbeiderne streiker og mange familier sliter med å få endene til å møtes. I London bestemmer en gjeng med homofile seg for å samle inn penger til gruvearbeidernes familier. Resultatet er en hjertevarm og morsom historie om kulturer som møtes!

Annonse

Portrett av en kvinne i flammer

Portrett av en kvinne i flammer

Kunstneren Marianne ankommer en isolert øy i Bretagne på slutten av 1700-tallet. Hun har i oppdrag å male et portrett av den vordende bruden, Héloïse. Flere har forsøkt å male Héloïse før, men som eneste mulige protest mot et arrangert ekteskap, nekter hun å la seg avbilde.

Marianne utgir seg for å være en tjenestepike, som tar med Héloïse på daglige gåturer, hvor hun i det stille kan observere henne. Med hukommelsen som eneste verktøy blir portrettet ferdig, men gjengir det hvem Héloïse egentlig er? Denne vakre kjærelighetshistorien er noe av det beste vi har sett de siste årene

Annonse

Dog Day Afternoon

Dette kritikerroste klassikeren er basert på den sanne historien om John Wojtowicz og Salvatore Naturale, som forsøkte å rane en bank i Brooklyn. Ranet går ikke som planlagt, og snart er Sonny og Sal i en gisselsituasjon. Etterhvert blir politiet gjort klar over Sonnys motiver: Han trenger penger for å gjennomføre en kjønnsbekreftende operasjon.

Annonse

Rocketman

RM-23015R.jpg

I filmen får vi se hvordan Elton John gikk fra å være en ukjent artist til å bli en av verdens største legender. Gjør deg klar for glitter, glam og en parade av uforglemmelig låter.

Bli med på festen, og få med deg den utrolige berg-og-dal-bane-livshistorien til stilikonet og artistfenomenet, Elton John, fra hans spede karrierestart som ungt pianogeni til stadionfyllende rockestjerne.

Annonse

Pink Flamingos

Pink Flamingos

Den beryktede kriminelle og undergrunnsfiguren Divine tar opp kampen mot Connie & Raymond Marble, et sleip ektepar som gjør et forsøk på å ydmyke henne i denne smakløse kultklassikeren av John Waters.

Annonse

Familien Mitchell mot maskinene

Den brokete og litt sære Mitchell-familien har alle de vanlige familieproblemene, men det endrer seg når maskinapokalypsen snur opp ned på tilværelsen. Plutselig er den rare lille familien de eneste igjen på jorda som ikke er fanget av de onde robotene, og som menneskehetens eneste håp må de virkelig steppe opp både som en familienhet og robotrumpesparke-enhet.

Hovedpersonen er en skeiv jente som elsker film – absolutt noe vi kan kjenne oss igjen i!

Annonse

Pariah

Dette kritikerroste dramaet forteller historien om Alike, en 17 år gammel svart jente fra Brooklyn, blir dratt mellom viljen til å utforske og etablere sin seksuelle identitet som lesbisk kvinne, samtidig som hun tynges av misnøyen til de strenge, kristne foreldrene.

Annonse

Disclosure

Laverne Cox i Disclosure

Denne dokumentarfilmen løfter et øyeåpnende blikk på skildringen av transpersoner i film og TV, og avslører hvordan Hollywood på samme tid reflekterer og produserer våre usikkerheter rundt kjønn.

Ledende trans-tenkere og kreatører, inkludert Laverne Cox, Lilly Wachowski, Yance Ford, MJ Rodriguez, Jamie Clayton og Chaz Bono, deler sine reaksjoner til filmer og serier. Det som kommer fram er en fascinerende historie om samspillet mellom trans-representasjon på skjermen, og realiteten i transpersoners liv.

Annonse

Det er bare fornavnet

Leah Lewis og Daniel Diemer i The Half Of It

Den sjenerte seksereleven Ellie blir ansatt av den søte jocken Paul, som trenger hjelp til å vinne en populær jente. Men deres nye og usannsynlige vennskap blir komplisert når Ellie oppdager at hun har følelser for den samme jenta.

Annonse

En hemmelig kjærlighet

En hemmelig kjærlighet/A Secret Love

Denne rørende filmen forteller en utrolig kjærlighetshistorie om Terry Donahue og Pat Henschel. Forholdet deres varte i syv tiår. Terry spilte i den profesjonelle baseball-ligaen for kvinner, og inspirerte filmen A League Of Their Own.

Men filmen fortalte ikke den virkelige historien til kvinnene, som levde i skapet nesten hele livet. Når de møter vanskeligheter med aldring og sykdom, viser kjærligheten deres spenst!

Annonse

Carol

I New York på begynnelsen av 1950-tallet drømmer Therese Belivet (Ronney Mara) om et bedre liv. Når hun møter den elegante fruen Carol Aird (Cate Blanchett), som er fanget i et ulykkelig ekteskap, oppstår det umiddelbart gnister.

Annonse

Flukt

a group of people in clothing
Foto: Amin på nattklubb

Denne prisvinnende, danske dokumentarfilmen ble Oscar-nominert i kategoriene Beste dokumentar, Beste animasjonsfilm og Beste internasjonale film!

Amin er 36 år, velutdannet og suksessfull. På overflaten virker alt perfekt, men Amin har aldri fortalt noen historien om hvordan han flyktet fra Afghanistan til Danmark som barn. Selv ikke til kjæresten Kasper, som han skal gifte seg med. For å kunne slå seg til ro, er han nødt til å åpne opp om det han som barn fikk ordre om å holde hemmelig. For første gang forteller Amin sin historie.

Amins oppgjør med fortiden tar han tilbake til en lykkelig barndom i 1980-tallets Kabul, med a-ha på walkman’en og Jean Claude van Damme-plakat på gutterommet. Men også minnene om en nådeløs borgerkrig, som forvandler den trygge hverdagen til en krigssone og splitter hans familie. Krigen sender 11 år gamle Amin og familien på en farefull flukt, som først avsluttes fem år senere, når han ankommer Danmark – helt alene.

Annonse

Call Me By Your Name

En ung gutt som bor sammen med familien sin i Nord-Italia, opplever at sterke følelser vekkes til live når en kjekk student fra USA leier et rom hos dem. I løpet av en varm, døsig sommer i 1983 full av musikk, mat og romantikk, nærmer de seg hverandre og deler opplevelser som vil forandre dem for alltid!

Annonse

Summerland

Forfatteren Alice (Gemma Arterton) er en sterk og selvstendig kvinne under andre verdenskrig. Hun har flyttet ut på den engelske landsbygda, der hun fordyper seg i arbeidet sitt, og hun er også veldig ensom etter å ha blitt såret av kjærligheten og en annen kvinne.

Når den livlige og unge Frank, en evakuert gutt fra London, adopteres inn i hennes verden, er hun fast bestemt på å bli kvitt han. Men hans uskyldighet, mot og nysgjerrighet vekker til live dypt begravde følelser i Alice.

Annonse

Brokeback Mountain

Brokeback Mountain

To unge cowboyer tilbringer en sommer sammen som gjetere på Brokeback-fjellet i Wyoming. Ennis er innesluttet og Jack er åpen, men de trekkes mot hverandre i et vennskap som glir over i et forhold med konsekvenser for resten av livet.

Annonse

Hearts Beat Loud

Nick Offerman og Kiersey Clemons i Hearts Beat Loud

En skikkelig fin far-og-datter-film! Frank er enkemann og en gammel Brooklyn-hipster som starter et band med tenåringsdatteren sin Sam sommeren før hun skal dra til California for å gå på college.

Når en av låtene deres gjør det bra på nettet, setter det kjepper i hjulet for Franks planer om å legge musikkdrømmen på hylla og la Sam lufte vingene sine. Nå må far og datter bestemme seg for hvilken vei de skal ta i livet.

Annonse

Fucking Åmål

Alexandra Dahlström og Rebecca Liljeberg i Fucking Åmål

En film om hvor vondt det kan gjøre å være forelsket - og hvor fantastisk det kan være. Det er også en film om å være annerledes og tørre å stå for det, og om lengelsen etter forandring!

Annonse

Dobbeltliv

Ruth Negga og Tessa Thompson Passing/Dobbeltliv

Denne svart-hvitt filmen er basert på boka "Passing" fra 1929 av den amerikansk-karibisk-danske (ja, du leste riktig) forfatteren Nella Larsen, og handler om vennskapet mellom to afroamerikanske kvinner.

Den ene identifiserer seg som svart, mens den andre er såpass lys i huden at hun passerer som hvit. Dette er en film om å finne sin identitet, med kjente navn som Tessa Thompson, Ruth Negga og Alexander Skarsgård i hovedrollene.

Annonse

Weekend

Weekend 2011

Russell er en ung, sjenert gutt som lever et rolig liv i en grå by i England. En fredags kveld treffer han sin rake motsetning Glen på et utested og de går hjem sammen.

Annonse

Og mora di også

Den største mexikanske publikumssuksessen noensinne er en sexy ungdomskomedie, en sofistikert film og en subtil politisk kommentar til samtidas Mexico.

To meksikanske tenåringsgutter med ulik sosial bakgrunn har sommeren og hele livet foran seg. Kjærestene deres har reist på ferie til Europa, og de to guttene har laget et ti-punkts manifest for den hedonistiske livsstilen de vil leve ut…

Annonse

Blå er den varmeste fargen

Adèle er i et forhold med en gutt. Når hun møter Emma, en langt mer erfaren jente med blått hår, endres livet hennes for alltid!

Annonse

Mysterious Skin

Unge Neil og Brian har blitt merket av overgrep som ble begått mot dem i barndommen av fotballtreneren deres. Ti år senere møtes guttene for å ta et oppgjør med en vond og fortrengt fortid.

Brian husker ikke lenger hendelsene, men lever i konstant frykt for utenomjordiske vesener og nærkontakt med andre mennesker. Som barn våknet han blodig, livredd og forvirret på et kjellergulv - han forestiller seg at han ble bortført av en romvesener. Neil bor sammen med den ustrukturerte moren sin, har droppet ut av high school-dropout og jobber som sexarbeider.

Annonse

Mannen som elsket Yngve

Enn så lenge har han alt: Verdens beste kjæreste og verdens kuleste kompis. Sammen har de store musikalske ambisjoner, om noen uker skal de debutere med Stavangers tøffeste punkband, Mattias Rust Band. Men så dukker Yngve opp, den nye gutten på skolen.

Annonse

Booksmart

BS_03163_R.jpg

I 2019s beste komedie spiller Kaitlyn Dever (Unbelievable) og Beanie Feldstein (Lady Bird) to jenter som har slitt seg gjennom high school med toppkarakterer. Noen dager før avslutningsseremonieninnser de at klassekameratene som har festet, pult og køddet seg gjennom skolegangen også får toppkarakterer!

I et siste forsøk på å få en autentisk high school-opplevelse går duoen inn for å vinne avslutningsfesten!

Paris is Burning

En titt på historien om New Yorkerne som skapte “voguing��� og dragkvelder i undergrunnen, og som gjorde disse feiringene til et kraftig uttrykk for personlig pride under AIDS-krisens høydepunkt. Du vil aldri si “yas queen” på samme måte igjen!

Shiva Baby

Katharine Schlesinger in a suit

Denne svarte komedien er både hysterisk morsom og dypt ukomfortabel! Ikke før er den retningsløse collegestudenten Danielle ferdig med å ha sex med sugar daddyen sin Max, før hun må skynde seg til en shiva (en tradisjonell jødisk begravelse) sammen med foreldrene sine.

Foreldrene vil at Danielle skal få seg en jobb, og de er ikke redde for å ta opp temaet med familie og venner. Den anspente stemningen blir ikke bedre av at Danielles vellykkede ekskjæreste Maya er blant gjestene, og når Max dukker opp med en kone og en datter Danielle ikke ante at eksisterte, vet hun til slutt ikke hvor hun skal gjøre av seg.

En våt drøm

Omar ansetter barndomskameraten Johnny, som ønsker å komme vekk fra sin fortid som nasjonalist. På myntvaskeriet, som til forveksling ligner et glorete Hollywood-palass, får pakistanske Omar og engelske Johnny tid til å utvikle sitt kjærlighetsforhold.

Bros

Luke Macfarlane, Billy Eichner are posing for a picture

Komiker Billy Eichner, regissør Nicholas Stoller (Forgetting Sarah Marshall) og produsent Judd Apatow (Trainwreck, Knocked Up) har laget den første skeive komedien fra et stort Hollywood-studio!

Bros er en sprudlende, smart og hjertevarm komedie om å finne et annet menneske å holde ut med - i et mylder av tullinger.

Philadelphia

Den unge, lovende advokaten Andrew Becket er akkurat blitt sagt opp fra sin jobb. Hans tidligere arbeidsgiver hevder det er fordi han ikke er dyktig nok. Andrew mener det er fordi han har AIDS.

Boys Don't Cry

Denne filmen bygger på den sanne historien om Teena Brandon eller Brandon Teena som hun valgte å kalle seg. En ung kvinne som føler seg som en mann og gir seg ut for å være det. Hennes valg får grusomme følger.

The Kids Are All Right

The Kids Are All Right

Mødrene Nic og Jules hadde den perfekte harmoniske familien, helt til donor-mannen som gjorde det hele mulig dukker opp og tar del i livet deres.

Fremmed ved sjøen

I motsetning til de øvrige mennene som gjester nudiststranda og stundom trekker til skogs for uforpliktende sex med nye bekjentskaper, er Franck på jakt etter kjærligheten.

G.B.F.

Sosial krigføring utbryter når tre dominante jenter kjemper for herredømmet på en high school: Dramadivaen Caprice, mormonprinsessen 'Shley og den blonde fashionistaen Fawcett.

Milk

Sean Penn fikk Oscar for beste hovedrolle som den amerikanske legenden Harvey Milk; forkjemper for homofiles rettigheter, brobygger, politiker, fighter, ikon, inspirator, menneskevenn og helt.

Priscilla, ørkenens dronning

Felicia og Mitzi er dragqueens, og Bernadette er trans. De bestemmer seg for å dra ut i verden for å oppleve denne, og legger ut en turné i denne australske komedien.

I Love You Phillip Morris

En morsom og provoserende svart komedie om hva som kan skje når rettsystemet, en freidig fyr og en udødelig kjærlighet kræsjer sammen!

Monster

Basert på den sanne historien om USAs første kvinnelige seriemorder. Filmen følger henne mens hun opplever sitt livs største kjærlighet, og får ut alt det innestengte hatet mot menn som har bygget seg opp. Charlize Theron vant en Oscar for hovedrollen sin.

Beginners

Oliver treffer Anna bare måneder ettar at hans far Hal tapte kampen mot kreft. Forelskelsen fyller Oliver med minnene om faren, som i en alder av 75 år kom ut av skapet som homo etter å ha mistet sin kone gjennom et langt liv!

A Single Man

Moteskaperen Tom Ford regisserte denne filmen om George, en fyr som lever i fortiden. Vi følger George gjennom en dag i hans liv, en dag hvor møter med mennesker og noen spesielle hendelser leder han i retning av et valg.

The Rocky Horror Picture Show

Et erkeamerikansk, nyforlovet ungt par får motorstopp, og de tar seg frem til Dr.Frank-N-Furters slott. Slottet er bebodd av vesener fra planeten Transsexuell i galaksen Transylvania!

God's Own Country

Josh O'Connor og Alec Secareanu i God's Own Country

Johnny er en ung odelsgutt i Yorkshire som fordriver tiden med drikking og flyktige møter med fremmede menn for å distrahere seg selv fra det harde gårdsarbeidet.

En dag ansetter faren rumenske Gheorghe for å hjelpe Johnny på gården. Dermed oppstår en ordknapp romanse mellom den kjekke migrantarbeideren og den tilsynelatende livstrøtte britiske slasken.

Love, Simon

Tenåringen Simon opplever sin første forelskelse på nettet. Men han aner ikke hvem han har forelsket seg i — bare at vedkommende går på skolen hans!

Holding the Man

Holding the Man 2015

Dette er en nydelig film som bringer fram hele følelsesregisteret! Vi følger Tim og Johns kjærlighet fra tenårene og gjennom oppvekst, liv, diskriminering, lykke og sorg. Filmen forteller en historie om sann kjærlighet som vil være gjenkjennbar hos alle som opplever det.

Moonlight

En studie i utviklingen av identitet og seksualitet i en ung svart mann, gjennom fysiske og psykiske overgrep. Det er tungt materiale, men det er overraskende mye varme i Moonlight, den rettmessige vinneren av Oscar for Beste film 2016!

The Perfection

Allison Williams i The Perfection

Alison Williams (Get Out) spiller hovedrollen i denne skrekkthrilleren med LHBT-vibber, om et musikalsk vidunderbarn. Dette er en av de sykeste skrekkfilmene jeg har sett på en stund, med plot twists til siste scene!

The Favourite

0TF_03729.jpg

Et av de mest lekne kostymedramaene vi har sett handler om en skrøpelig dronning, og maktkampen mellom henne og to andre skeive kvinner som står nær henne.

Girl

Girl_┬®Menuet_19.jpg

15-årige Lara skal bli ballerina, og trener knallhardt sammen med sine medstudenter. Samtidig gjennomgår hun hormonbehandling, som skal lede til en kjønnsbekreftende operasjon. Lara er viljesterk, utålmodig, og vi kommer nært innpå henne i denne sterke filmen.

Thelma

Forelskelse kan være overveldende. Kanskje spesielt når du har ukontrollerte overnaturlige evner, og har vokst opp med svært konservative foreldre. Thelma er en av Norges beste sjangerfilmer, med et intenst lesbisk forhold i sentrum!

Tom of Finland

Lauri Tilkanen, Jessica Grabowsky og Pekka Strang i Tom of Finland

Tom of Finland var en av verdens fremste homoerotiske kunstnere. Denne filmbiografien forteller om livet hans på en morsom, empatisk og øyeåpnende måte.

My Own Private Idaho

Keanu Reeves og River Phoenix i My Own Private Idaho/I drift mot Idaho

To unge sexarbeidere, Mike og Scott, navigerer en verden av junkies og tyver. De leter etter et hjem langs lugubre gater og åpne motorveier i USA, i denne klassikeren løst basert på Shakespeares stykker om Henrik IV og Henrik V!

Kammerpiken

Kammerpiken

Regissøren av Oldboy står bak denne erotiske psykologiske thrilleren om en falsk greve som klekker ut en plan for å sikre seg formuen til en adelsjente. Han sender inn en lommetyv fordekt som kammerpike, men alle planer feiler når de to unge jentene utvikler et nært forhold.

Fire Island

Fire Island

Fire Island er et virkelig feriested som blir fylt til randen av unge, skeive menn hver sommer. Det er bakteppet for en moderne historie om romantikk, inspirert av Jane Austens "Stolthet og fordom". Filmen handler om to bestevenner som legger ut for å ha et legendarisk sommereventyr ved hjelp av billig rosé og deres eklektiske vennegjeng.

Supernova

Det er sen høst og Sam og Tusker (Colin Firth og Stanley Tucci), partnere gjennom tjue år, er på ferie. De reiser gjennom England i sin gamle bobil og besøker venner, familie og steder fra fortiden. Etter at Tusker ble diagnostisert med demens for to år siden har livene deres endret seg, jobber er avsluttet og planer satt på vent. Tiden sammen det viktigste de har.

Annonse