117 true crime-dokumentarer du burde få med deg

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

Nordmenn elsker drap og krimgåter, fiktive så vel som virkelige. Her er 117 hete true crime-tips!

Annonse

Etterforskningen av John Gotti

Get Gotti/Etterforskningen av John Gotti

Denne dokumentarserien fra skaperne av Fryktens by fortelles fra begge sider av loven, og følger FBIs kamp for å felle den beryktede mafiabossen John Gotti.

Da Gotti offentlig henrettet Paul Castellano i 1985, ble han overhodet for USAs mektigste mafiafamilie. Mens Gottis kriminelle virksomhet strakk seg dypt inn i hjertet av byen, kjempet politi og statsadvokater om muligheten til å fakke den karismatiske gudfaren.

Annonse

Tina – Jakten på en drapsmann

Tina: Jakten på en drapsmann

Den 24. september 2000 var siste gang den 20 år gamle Tina Jørgensen med sikkerhet ble observert i Stavanger sentrum. Fem uker senere ble hun funnet brutalt drept i en kum ved Bore kirke på Jæren. Saken rystet hele Norge, og er tross flere runder med etterforskning, aldri løst. Fortsatt er ingen dømt for drapet på Tina.

I denne undersøkende dokumentarserien på TV 2 Play følger vi en av Norges fremste gravejournalister, Hans Petter Aass, i jakten på Tina Jørgensens morder.

Annonse

Escaping Twin Flames

Escaping Twin Flames

Jeff og Shaleia er lederne av Twin Flames Universe, som selger nettkrus som garanterer kjærlighet og harmoniske forhold mellom deg og din sjelevenn.

Det kontroversielle nettmiljøet utnytter sårbare mennesker på leting etter kjærligheten, og denne Netflix-dokuserien fra folka bak Forført av sekten forteller den grusomme historien om stalking, manipulering og familiene som forsøker å få sine nærmeste ut av kulten!

Annonse

Partnair: Den glemte tragedien

Partnair: Den glemte tragedien

8. september 1989 går et fly ned utenfor Hirtshals i Danmark, og 55 nordmenn styrter rett i døden. Partnair-ulykken er Norges største flyulykke, og 34 år senere har en gruppe journalister gått inn for å undersøke ulykken nærmere, i håp om at saken blir gjenopptatt.

Havarikommisjonen konkluderte med at det var falske bolter i halefinnen som var ulykkesårsaken, men det har siden blitt sådd tvil om det faktisk var så enkelt som det. Gjennom Viaplay-serien snur nye fagmiljøer alle steiner, og funnene stiller store spørsmål omkring troverdigheten til Forsvaret og norske havarimyndigheter.

Annonse

Vjeran Tomic: The Spider-Man of Paris

Vjeran Tomic: Spider-Man-kunsttyven fra Paris

I denne Netflix-dokumentarfilmen forteller innbruddstyven bak ranet av Musée d’art moderne de la ville de Paris i 2010 med egne ord hvordan han gjennomførte det største kunstranet i fransk historie, og stakk av med malerier verdt mer enn 100 millioner euro.

Annonse

Brennpunkt: Cyberkriger

Brennpunkt: Cyberkriger

Krigen mot Russland kjempes på mange fronter. I NRK Brennpunkts dokumentarserie i to deler møter vi "cyberkrigere", som gjennomfører DDOS-angrep, etterretning, hacking av styringssystemer for kritisk russisk infrastruktur og datalekkasjer til fordel for Ukraina.

Annonse

Savnet: Død eller levende?

Savnet: Død eller levende?

Denne dokuserien på Netflix følger en sheriffavdeling i Sør-Carolina som leter etter personer som har forsvunnet under urovekkende omstendigheter. Har de blitt drept?

Annonse

American Manhunt: Boston-bomberen

American Manhunt: Boston-bomberen

"American Manhunt: Boston-bomberen" er en dokumentarserie som tar for seg jakten på de ansvarlige for Boston Marathon-angrepet i 2013.

Serien tar seerne gjennom politiets og etterforskernes arbeid med å identifisere og pågripe brødrene Tamerlan og Dzhokhar Tsarnaev, som sto bak angrepet som drepte tre mennesker og skadet over 200. Gjennom intervjuer med etterforskere, eksperter og overlevende gir serien et unikt innblikk i en av de mest omtalte kriminalsakene i amerikansk historie.

Annonse

Seriemorderen med kortstokk som signatur

Seriemorderen med kortstokk som signatur

Et spillkort funnet på åstedet skaper en kobling mellom en rekke drap i denne dokumentarserien på Netflix.

Alfredo Galán Sotillo drepte seks mennesker og forsøkte å drepe tre andre i 2003. Sånn ble han Spanias første seriemorder. Han ble dømt til 142 års fengsel, men kommer maksimalt til å sone 25 år, og bli løslatt fra fengselet som 52-åring.

Annonse

Demonbesatt i gjerningsøyeblikket

The Devil on Trial/Demonbesatt i gjerningsøyeblikket

Åttitallet var en merkelig tid. Da var store deler av USA oppriktig overbevist om at satanister og demoner var et av landets største samfunnsproblemer, og en helt ekte fyr brukte historien "djevelen tvang meg til å gjøre det" som forsvar i en rettssak.

Denne Netflix-dokumentaren utforsker historien, og inkluderer førstehåndsbeskrivelser av den angivelige besettelsen.

Annonse

Alltid beredt: Skandalen i Boy Scouts of America

Alltid beredt: Skandalen i Boy Scouts of America

Gjennom eksklusive intervjuer med varslere, overlevende og tidligere ansatte, avslører denne Netflix-dokumentaren hvordan organisasjonen Boy Scouts of America forsøkte å dekke over en av historiens mest omfattttende og grusomme skandaler om seksuelle overgrep mot barn.

Annonse

Saken Rosa Peral: Politimordet i Barcelona

Saken Rosa Peral: Politimordet i Barcelona

Netflix har sluppet denne true crime-dokumentarfilmen, der den tidligere politiagenten Rosa Peral gir sitt første intervju fra fengselet. I 2020, etter en kontroversiell rettssak som avslørte et intrikat nettverk, ble hun dømt for å ha drept partneren sin ved hjelp fra en ekskjæreste.

Annonse

Teltdrapa

Teltdrapa

Et brutalt dobbeltdrap, en falsk tilståelse og mange løse tråder. Denne dokumentarserien tar oss gjennom den virkelige drapssaken som Hendelser ved vann er basert på. Alle de tre episodene av true crime-serien er tilgjengelige nå!

Annonse

Hillsong: A Megachurch Exposed

Hillsong: A Megachurch Exposed

Denne serien, som er tilgjengelig på HBO Max nå, gir oss et dypdykk ned i den angivelige utnyttelsen, misbruken og tildekkingen i den stjernespekkede Hillsong-megakirken, grunnlagt av Brian Houston. Serien bygger på nye intervjuer med insidere, megakirke-eksperter og en kvinne som hadde en affære med seniorpastor Carl Lentz – noe som førte til at deler av menigheten brast sammen!

Annonse

The Secrets of Hillsong

The Secrets of Hillsong

Hillsong-kirken har vokst voldsomt de siste årene, og blant medlemmene er popstjerner, skuespillere og en rekke andre kjendiser. Kirken har en omfattende historikk med å dekke over grusom oppførsel og umenneskelige forhold for å beskytte seg selv.

Denne dokumentarserien i fire deler bygger på den eksplosive journalistikken om megakirken Hillsong som ble utført av Vanity Fair-journalistene Alex French og Dan Adler. Serien har de første intervjuene med de tidligere pastorene Carl og Laura Lentz. The Secrets of Hillsong lover å gå "lenger enn overskriftene" og fortelle hele historien.

Annonse

Beleiringen i Waco: Amerikansk apokalypse

Beleiringen i Waco: Amerikansk apokalypse

Denne dokuserien på Netflix markerer 30-årsjubileet til den dødelige konflikten i Waco, Texas i 1993. Kultleder David Koresh kjempet mot amerikanske myndigheter i en blodig beleiring som varte i 51 dager. Konflikten begynte med den største skuddvekslingen på amerikansk jord siden borgerkrigen og endte med et brennende inferno, direktesendt p�� TV.

Serien inneholder nylig avdekkede videoer filmet inne i FBIs kriseforhandlingsenhet, og avslørende intervjuer med mennesker fra alle sider av konflikten, inkludert en av David Koreshs koner, det siste barnet som ble sluppet ut fra anlegget i live, og en snikskytter fra FBI-gisselredningsteamet.

Annonse

Det hvite sinnet

Det hvite sinnet

Benjamin-drapet i 2001 og Utøya-massakren i 2011 rystet Norge, men norsk høyreekstrem historie er både lengre og mørkere enn du tror. Dokumentarist Tommy Gulliksen konfronterer norske høyreekstremister på jakt etter bakenforliggende årsaker til rasistisk vold og terror i denne dyptgående dokumentarserien.

Annonse

The Murders Before the Marathon

The Murders Before the Marathon

To år før terrorbombingen under Boston Marathon i 2013, ble tre mennesker drept i Waltham, Massachusetts. Den ene av de skyldige, Tamerlan Tsarnaev, skal ha innrømmet at han og broren sto bak både bombingen og Waltham-drapene, like før han ble drept av politiet.

I denne serien undersøker journalisten Suzan Zalkind drapet som tok livet av vennen hennes, den nasjonale tragedien som rystet byen hennes og koblingen mellom de to hendelsene.

Annonse

Sannheten om FIFA

FIFA Uncovered/Sannheten om FIFA

Neste søndag begynner fotball-VM i Qatar – det mest kontroversielle arrangementet fotballorganisasjonen FIFA har satt i gang på mange år. I flere tiår har FIFA forent verden gjennom fotball. Men bak spillet sto større verdier på spill.

Denne Netflix-dokuserien sporer organisasjonens historie, og utforsker spillene, maktkampene og politikken som kreves for å arrangere et verdensmesterskap.

Annonse

Killer Sally

Killer Sally

På valentinsdagen i 1995 forsøkte bodybuilder-mesteren Ray McNeil å kvele kona Sally, som også var bodybuilder, da hun skjøt han to ganger med en pistol. Sally hevdet at drapet var selvforsvar, og kunne dokumentere vold i hjemmet over tid.

Påtalemyndigheten hevdet at det var overlagt drap. De kalte henne en bølle og et monster. Mediene omtalte henne som "the brawny bride". Sally sier at hun brukte livet på å gjøre det som måtte til for å overleve, og hadde vært utsatt for vold siden barndommen. Denne komplekse true crime-serien utforsker vold i hjemmet, kjønnsroller og kroppsbyggingens verden.

Annonse

Last: Jøder – historien om holocaust i Norge

Last: Jøder

Til sammen 773 jøder Norge ble sendt fra Norge til de tyske dødsleirene. Bare 38 overlevde. I november er det 80 siden den største politiaksjonen i norsk historie fant sted, og lasteskipet Donau la fra kai med kurs for de tyske dødsleirene.

Den sterke, norske kinofilmen Den største forbrytelsen har allerede hevdet å fortelle "historien om holocaust i Norge", men gjennom seks episoder skal denne nye dokumentarserien på NRK gi et tydelig inntrykk av jødenes situasjon i Norge under 2. verdenskrig.

Annonse

Petter og overleverne

Petter og overleverne

I denne helt nye dokumentarserien møter Petter Nyquist fire mennesker som er utsatt for alvorlige kriminelle handlinger. Hvordan har livene deres blitt påvirket etter at de ble utsatt for grov vold og overgrep? Er det mulig å ta tilbake livet slik de kjente det før alt det vonde skjedde?

Angelica ble utsatt for grove overgrep som barn, og jobber med ettervirkningene. Lars ble seksuelt misbrukt som barn. Først nesten 40 år senere klarte Lars å snakke åpent om det som skjedde. Kine ble utsatt for grov vold av sin samboer gjennom halvannet år.Cathrine ble skutt to ganger på Utøya, men mistet søsteren sin.

Annonse

Jeg skjøt pappa

I Just Killed My Dad/Jeg skjøt pappa

Anthony Templet skjøt faren sin, og har aldri benektet det. Denne nye Netflix-dokumentarserien i tre deler forsøker å komme til bunns i hvorfor han gjorde det – et spørsmål som skaper et bilde av problemer lang utover én familie.

Serien kommer fra regissøren av noen av de mest sjokkerende true crime-dokumentarene på Netflix – Bortført innen synsvidde og Jenta på bildet.

Annonse

House of Hammer

Etter sin rolle som Timothée Chalamet ferieforelskelse i Call Me by Your Name var Armie Hammer på alles lepper - og ble spådd en lysende skuespillerkarriere. I begynnelsen av 2021 raknet det derimot brutalt for skuespilleren, da han ble anklaget for seksuelle overgrep og kannibalisme.

Denne dokumentarserien undersøker de urovekkende anklagene mot Hammer, samtidig som den dykker inn i hans mørke familiehistorie. Ro av Hammers angivelige ofre deler meldinger og lydopptak fra skuespilleren. Serien er produsert av Armies tante, Casey Hammer, som i 2015 publiserte boken "Surviving My Birthright" - der hun blant annet anklager sin egen far for å ha begått seskuelle overgrep mot henne som barn.

De siste dødsdømte

De siste dødsdømte

Etter andre verdenskrig henrettet Norge 25 av våre egne. Denne historiske dokumentarserien dykker ned i en lite omtalt del av rettsoppgjøret etter krigen, og forteller mer om hvem de dødsdømte egentlig var. Hvilke valg de tok, eller som ble tatt for dem, og hvilken tid de levde i.

The Killer Nanny: Did She Do It?

The Killer Nanny: Did She Do It?

I 1997 ringte en 18 år gammel au pair nødnummeret i USA. Hun forsøkte å gjenopplive 8 måneder gamle Matthew, men få dager senere ble hun siktet for drap.

Ristet hun spedbarne ihjel? Hvorfor endret et vitne mening? Ble det 8 måneder gamle offeret glemt i hysteriet? Denne dokumentar-miniserien forsøker å gi svar på alle spørsmålene rundt den tragiske rettssaken.

Katastrofalt: Woodstock '99

Clusterfuck: Woodstock '99/Katastrofe: Woodstock '99

Woodstock-festivalen i 1969 er kjent som et ikonisk øyeblikk i rockehistorien der en halv million mennesker flokket til et jorde, til tross for logistisk trøbbel, stengte veier og umenneskelige sanitærforhold.

Woodstock-festivalen i 1999, derimot, huskes hovedsakelig for vold, seksuelle overgrep, plyndring, hærverk og branner – alt sammen direktesendt på MTV! Ved hjelp av opptak som aldri tidligere er vit, intervjuer med festivalansatte, artister og deltakere, avslører denne dokumentserien egoene, grådigheten og musikken som skapte tre dager med fullstendig kaos.

Den mest forhatte mannen på internett

Den mest forhatte mannen på internett

Dokumentarserien Den mest forhatte mannen på internett forteller historien om en mors kamp mot "kongen av hevnporno", etter at nakenbilder av datteren hennes ble lagt ut på nettet.

Hunter Moore var en selverklært "profesjonell livsødelegger" som grunnla en beryktet hevnporno-side på starten av 2010-tallet. Nettstedet la ut eksplisitte bilder av kvinner og menn, uten deres tillatelse og med ødeleggende resultater. Serien har intervjuer med flere av ofrene som kjempet for å få bildene sine tatt ned, politiagenter som jobbet med saken.

City of Angels | City of Death

City of Angels | City of Death

Fra midten av 1970-tallet til midten av 1980-tallet ble Los Angeles terrorisert av over 20 seriemordere. En liten gruppe iherdige etterforskere fra LAPDs rans- og drapsavsnitt klarte til slutt å fange alle.

Denne amerikanske dokumentarserien fra ABC News forteller historien fra etterforskernes perspektiv, med deres egne ord.

Miltbrannbrevene

Miltbrannbrevene

Denne dokumentaren forteller historien om miltbrannsangrepene på USA i 2001. En av de største og mest komplekse FBI-etterforskningene i politihistorien. Fem amerikanere ble drept og minst 17 ble syke i det som omtales som et av de verste biologiske angrepene i USAs historie - kun en uke etter terroren 11. september.

Hvor er D. B. Cooper?

D.B. Cooper: Where Are You?!/Hvor er D. B. Cooper?

Gjennom 50 år har en rekke etterforskere og amatører forsøkt å finne den mystiske mannen som kapret et passasjerfly fra Northwest Airlines i november 1971, og stakk av med 200 000 dollar. Ingen har sett mannen, som oppga navnet "D.B. Cooper", siden.

Få ledetråder. For mange mistenkte. Identiteten til skyjacker D.B. Cooper er fortsatt et av de største mysteriene i det 20. århundre. Denne Netflix-dokumentarserien graver dypere i mysteriet.

Snille piker: Hendelsene på YFC Ranch

Snille piker: Hendelsene på YFC Ranch

I 2008 ble ranchen Yearning for Zion i Vest-Texas raidet av amerikanske myndigheter. Ransakingen avdekket bevis på seksuelle, fysiske og psykologiske overgrep, og over 400 barn ble tatt fra familiene de hadde vokst opp i.

Denne dokumentarserien gir et innblikk i den hemmelighetsfulle polygame sekten the Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints (FLDS), og den selverklærte profeten Warren Jeffs.

Wirecard-skandalen

Skandal: Bringing Down Wirecard/Wirecard-skandalen

Denne intense dokumentarfilmen handler om en av de største økonomiske forbrytelsene noensinne. Financial Times-journalisten Dan McCrum avslører historien om hans 6 år lange etterforskning av det tyske fintech-selskapet Wirecard og de skitne triksene som ble brukt mot han mens han kjempet for å avsløre svindel på flere milliarder euro.

Historien stopper innom mafia, pornobaroner og russiske etterretningsbyråer, og en mystisk COO, som nå er på flukt.

Mr. Good? Gåten Eirik Jensen

Mr Good: Cop or Crook?/Mr. Good? Gåten Eirik Jensen

Netflix har laget en true crime-serie fra hjemlige trakter! Norges mest berømte purk og/eller skurk, Eirik Jensen ble arrestert i 2013. Er Eirik Jensen den beste politimannen i norsk historie eller er han faktisk den største narkotikasmugleren i Skandinavia noensinne?

Eirik Jensen blir intervjuet i denne serien, og forteller den utrolige historien fra møtet med Cappelen på 90-tallet, fram til rettssaken i 2020.

Mordbrannen

Mordbrannen

I 2008 døde seks mennesker i en påsatt brann i en bygård i Oslo, som har blitt beskrevet som den verste brannen i Oslo siden krigen. Saken er fortsatt uoppklart.

En lang rekke uheldige hendelser førte til at brannen ble så dramatisk. Hvorfor gikk det så galt? Denne norske dokumentarserien utforsker saken, ryselsene over byen og mannen som ble siktet og varetekstfengslet i nesten et år.

Conversation with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes

Conversation with a Killer: The John Wayne Gacy Tapes

Om du synes klovner er skumle og urovekkende, kan det hende du har John Wayne Gacy å “takke” for det. På dagtid var han kjent som klovnen Pogo, som opptrådde på barnesykehus og veldedige arrangementer, men når mørket senket seg lokket han unge menn og gutter hjem til seg med trylletriks, før han voldtok, torturerte og drepte dem.

Gacy skal ha minst 33 liv på samvittigheten, og denne Netflix-dokumentarserien tar i bruk flere titalls timer med opptak fra avhør der den grusomme klovnen forteller i grøssende detalj om ugjerningene sine.

Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes

Conversations with a Killer: The Jeffrey Dahmer Tapes

Nok en gang har Netflix gravd fram båndopptak av intervjuer med berømte seriemordere. Da Milwaukee-politiet gikk inn i leiligheten til 31 år gamle Jeffrey Dahmer i juli 1991, avdekket de et personlig museum fullt av drapssuvenirer: En fryser full av menneskehoder, hodeskaller, bein og andre levninger.

Dahmer tilsto raskt seksten drap i Wisconsin i løpet av de fire foregående årene, pluss ett til i Ohio i 1978, i tillegg til nekrofili og kannibalisme. Oppdagelsen sjokkerte verden og forbløffet lokalsamfunnet, som var opprørt over at en så fordervet morder hadde fått lov til å operere i byen deres så lenge.

Into the Deep

Into the Deep

Journalisten Kim Wall forsvinner etter å ha gått om bord i ubåten til oppfinneren Peter Madsen. Etterpå forsøker han å skjule den grusomme sannheten om hennes skjebne. Filmskaperne bak Into the Deep hadde allerede fulgt Madsen i flere måneder da drapet fant sted, og fortsatte å følge menneskene Madsen jobbet med i kjølvannet av saken.

Denne dokumentarfilmen ble vist under Sundance-filmfestivalen i 2020, og skulle opprinnelig lanseres på Netflix det året, men skapte kontrovers da filmens fotograf gikk ut i media for å distansere seg fra filmen. Han mente at regissøren har brukt videomateriale uten tillatelse fra menneskene som blir filmet, og traumatisert menneskene som har deltatt i filmen.

Versjonen av filmen som ble lansert på Netflix høsten 2022 har ikke det omdiskuterte videomaterialet.

The Sons of Sam: Ned i mørket

The Sons of Sam: Ned i mørket

Hele verden fulgte jakten på seriemorderen "Son of Sam" på slutten av 1970-tallet, men historien bak en av USAs mest beryktede seriemordere er nær ved å bli glemt.

Mens arrestasjonen av David Berkowitz var slutten på marerittet for mange, er journalisten og forfatteren Maury Terry overbevist om at Berkowitz ikke handlet alene. I flere tiår har hanforsøkt å bevise at nettverket bak mordene var større enn noen hadde forestilt seg – og hans jakt på den sannheten ville til slutt koste ham alt.

Spionasje på slottet

Spioner i slottet/Spying on the Royals

Tidligere hemmeligstemplede dokumenter kaster lys over den mest kontroversielle etteretnings-operasjonen i britisk historie, som i all hemmelighet etterforsket kong Edward VIII og hans frilynte amerikanske elskerinne Wallis Simpson, som begge ble ansett som alvorlige trusler mot nasjonal sikkerhet. Edward og Wallis ble avlyttet og forfulgt på ordre fra både det britiske monarkiet og den amerikanske presidenten.

Running with the Devil: The Wild World of John McAfee

Running with the Devil: The Wild World of John McAfee

John McAfee oppfant McAfee antivirus, et av tidenes mest innbringende og forhatte dataprogrammer. På det meste var han verdt 100 millioner dollar. Men da naboen hans ble drept, rømte McAfee på flukt – og inviterte et filmteam med seg.

Med tilgang til hundrevis av timer med opptak av McAfee som aldri har blitt vist tidligere, forteller denne dokumentaren den ville historien om en mann som stilte som presidentkandidat, rømte fra fengselet flere ganger, og hevdet å ha hacket verden.

Eva - bak sperringene

Eva B. Ragde har sett og opplevd saker som overgår fantasien. I serien Eva - bak sperringene går hun og makker Gaute Agdestein Steffensen gjennom sju kriminalsaker hun har jobbet med, hvor nettopp hennes jobb har bidratt til oppklaring.

Gjennom innsyn i retts- og politidokumenter, kommer serien tett på både ofre og gjerningspersoner, og forteller og dramatiserer hva som hendte både før, under og etter noen av Norges mest alvorlige forbrytelser.

Rimelig tvil: En fortelling om to bortføringer

Reasonable Doubt: A Tale of Two Kidnappings/Rimelig tvil: En fortelling om to bortføringer

En mindre kollisjon utvikler seg til en kidnapping, og fører til at dokumentarfilmskaper Roberto Hernández avslører sannheten bak det mangelfulle rettssystemet i Mexico.

Amagermannen

Amagermannen

Marcel Lychau Hansen, bedre kjent som Amagermannen, sitter for øyeblikket fengslet på livstid for drap og serievoldtekter utført mellom 1987 og 2010. Likevel mener mange han kan ha flere grove ugjerninger på samvittigheten.

Denne serien utforsker muligheten for at det var Amagermannen som stod bak det uoppklarte mordet på 28 år gamle Anette Just Olesen, samt en rekke voldtekter der ofrene hardnakket mener Amagermannen stod bak.

Jakten på den morderiske sykepleieren

Capturing the Killer Nurse/Jakten på den morderiske sykepleieren

Høsten 2022 slapp Netflix The Good Nurse, en gripende thriller regissert av den Oscar-nominerte dansken Tobias Lindholm, med Jessica Chastain og Eddie Redmayne. Nå kan du streame denne ferske dokumentaren om den virkelige historien som inspirerte filmen!

Charlie Cullen var en erfaren og pålitelig sykepleier, elsket av sine kolleger ved Somerset Medical Center i New Jersey. Han var også en av historiens mest produktive seriemordere, og kan ha drept så mange som hundrevis av pasienter, på tvers av flere medisinske sykehus i nordøst-USA.

Sophie: Mordet i West Cork

Sophie: Mordet i West Cork

I desember 1996 ble liket av franske Sophie Toscan du Plantier funnet utenfor hjemmet sitt i Cork, Irland, smadret til døde av en betongblokk.

Mordet ble en nasjonal besettelse i Irland og Frankrike, og har vært kilde til mye kontrovers. En person ble innkalt til avhør, men aldri siktet, selv om den offentlige opinionen vil ha det annerledes.

Ranerne: Den sanne historien om århundrets ran

Bank Robbers: The Last Great Heist/Ranerne: Den sanne historien om århundrets ran

I 2006 brøt en gruppe menn seg inn i en bank i Buenos Aires, tok 23 gisler, stjal millioner av dollar og smykker fra safer, og forsvant. Etter flukten anga ekskona til en av tyvene gjerningsmennene, som ble stilt for retten og dømt til fengselsstraffer. I dag går de alle fri.

Gjennom eksklusive intervjuer med ranerne selv, utforsker denne filmen hvordan det største bankranet i Argentinas historie ble utført.

Worst Roommate Ever

Har du bodd i kollektiv med noen som verken vasker seg selv eller omgivelsene rundt seg? Har du kanskje vært den personen selv? Denne Netflix-serien tar for seg de aller mest ekstreme eksemplene på grusomme "roomies" som finnes der ute, og får deg til å prise høyere makter over at hen du delte leilighet med i studietiden kun nøyde seg med å være litt slapp på å ta oppvasken i blant.

I Am Vanessa Guillen

I Am Vanessa Guillen

Vanessa Guillen var 20 år da hun ble funnet drept på en amerikansk militærbase. Hun hadde alltid drømt om å bli med i den amerikanske hæren, men etter å ha rapportert at hun ble seksuelt trakassert i Fort Hood i Texas, forsvant den unge meksikansk-amerikanske soldaten sporløst.

Etter en to måneder lang leteaksjon ble levningene hennes funnet i et nærliggende område, noe som utløste raseri mot embetsmenn i hæren – og en kamp for rettferdighet. Familien hennes leder en internasjonal bevegelse for å avsløre korrupsjonen i de militære rekkene.

Gåten Agnes

Siden 1989 har Tore Strømøy forsøkt å lage et dokumentarprogram om en kvinne som gjentatte ganger rømte fra hjemgården sin i Leksvik kommune og inn i skogen. Kvinnen, Agnes Waade, beskrives av vitner som nærmest en villkvinne, ustelt og skitten og kledd i striesekker når hun er på flukt. Hvem var denne mystiske kvinnen? Denne dokumentarserien tar for seg Waades liv, og tragiske død.

Kokain-cowboyene: Kongene av Miami

Kokain-cowboyene: Kongene av Miami

Denne nye dokumentarserien kommer fra regissøren av filmen med nesten samme navn. De seks episoder lange miniserien forteller historien om to menneskehandlere i Sør-Florida som er tiltalt i en av de største narkotikasakene i amerikansk historie.

High school-bestevennene bygde et imperium verdt to milliarder dollar. Med etterforskere i hælene, klarte motorbåt-verdensmesterne å utmanøvrere politi og rettsvesen i flere tiår, før jakten endelig tok slutt.

Memories of a Murderer: The Nilsen Tapes

I 2020 kom serien om Dennis "Des" Nilsen, der David Tennant var å se i rollen som den skotske seriemorderen Dennis Nilsen, som ble arrestert etter et makabert funn på åttitallet. "Des" Nilsen drepte i perioden 1978 til 1983 minst 12 unge menn, som han deretter oppbevarte rundt om kring i leiligheten sin, eller forsøkte å spyle ned i do. Nå har Netflix kommet med en true crime-variant om samme fyr, der de bruker ekte lydopptak av Nilsen for å fortelle den groteske historien om Nilsens ugjeringer.

De perfekte ofre: Ikke k*dd med jenter

Cille er en av de over 60 jentene som forteller at hun, som 14-åring, blir voldtatt, mishandlet og holdt innesperret i tre dager på et rom på Amagerkollegiet.

Vi følger den 39 år gamle moren Diana Rasmussen, som har gjort det til sin oppgave å stoppe mannen, som er kjent som TikTok-mannen, og som ifølge jentenes fortellinger skal ha krenket, voldtatt og truet opp mot 200 jenter i mer enn ti år.

Gisseldramaet i Gladbeck

Gisseldramaet i Gladbeck

I august 1988 ranet Hans-Jürgen Rösner og Dieter Degowski en filial av Deutsche Bank i Gladbeck i Tyskland. Den påfølgende gisseltakingen førte til et enormt medieopptog, der ranerne ga intervjuer mens de holdt en pistol mot halsen til gisselet.

Denne dokumentarfilmen forteller hele historien om et av Tysklands mørkeste kapitler, som utløste en debatt om journalistikkens grenser og ansvar.

Heaven's Gate: The Cult of Cults

Heaven's Gate: The Cult of Cults er en true crime-serie om dommedagssekten som trodde at medlemmene skulle hentes fra denne verden til en høyere tilværelse av et utenomjordisk romskip. 39 medlemmer i sekten begikk kollektivt selvmord i 1997, i påvente om at kroppene deres kulle forvandles til romvesener, og bli fanget opp av kometen Hale-Bopp, som passerte jorda.

På jakt etter seriemordere

Av en eller annen grunn slutter vi aldri å la oss fascinere av seriemordere. Serier, filmer, bøker og podcaster maler detaljerte og nøyanserte bilder av de ondeste og mest forskrudde av oss, og vi sluker det rått.

Er motivasjonen til mange seriemordere å bli fryktet og beryktet? Ja. Gjør true crime-bølgen dem sånn sett en tjeneste med all eksponeringen og mytologiseringen av ugjerningene deres? Kanskje...? På jakt etter seriemordere er uansett nøyaktig det det høres ut som, og er en serie i fire deler der politietterforskere forteller om hvordan de fanget farlige seriemordere.

Den øksesvingende haikeren

Den øksesvingende haikeren

En eksentrisk, omreisende ung mann gikk viralt i 2013 etter en nyhetsvideo der han beskrev et økseangrep i selvforsvar. Tre måneder senere ble han pågrepet for å ha drept en annen mann.

Denne Netflix-dokumentaren stiller spørsmålet: Ble Kai ødelagt av berømmelsen, eller var han en ustabil mann som aldri skulle hatt plass i rampelyset i utgangspunktet?

Hvor er Marta Del Castillo

I 2009 forsvant den spanske 17-åringen Marta Del Castillo sporløst i hjembyen Sevilla. Saken ble fulgt tett av spanske medier, og det tok ikke lang tid før Martas mildt sagt sketchy ekskjæreste seilte opp som hovedmistenkt i forsvinningssaken. Denne dokumentarserien er en grundig redegjøring av hva man tror skjedde, og hvordan saken forløp seg.

Underverden AS

Underverden AS retter et inngående blikk på ulovlig virksomhet verden over. Seerne tas med til utkanten av samfunnet for å avsløre subkulturer og kriminalitet som du aldri har sett maken til. Denne nye sesongen gir oss innblikk i alt fra hjemmebrennere og biltyver til pirater og ulovlig organhandel.

Jimmy Savile: En britisk skrekkhistorie

Jimmy Savile: En britisk skrekkhistorie

Jimmy Savile var i en årrekke en av engelsk barne-TV største og mest elskede profiler, som med sine eksentriske klesstil og karakteristiske sigar ledet populære program som Top of the Pops og Jim’ll Fix It. Offentlig var han en favoritt blant barna, og en generøs filantrop, men etter hans død i 2011 begynte anklager om seksuelt misbruk av barn som strakk seg helt tilbake til 60-tallet å florere i britisk presse.

Saviles overgrep var bedrøvelig nok en av mange tilsvarende “åpne hemmeligheter” i britisk offentlighet, og etterhvert som saken utfoldet seg kom stadig flere ofre frem i lyset. Programlederen hadde i en lang årrekke misbrukt posisjonen sin for å begå overgrep, mens utallige voksenpersoner hadde sett en annen vei. Denne dokumentarserien tar for seg en av britisk histories verste serieovergripere, og mekanismene i samfunnet som lot han slippe unna med det.

The Invisible Pilot

The Invisible Pilot

Denne dokumentarserien i tre deler er laget av de Emmy-vinnende filmskaperne Phil Lott og Ari Mark, og forteller historien om den karismatiske våghalsen, ektemannen og faren som uten forvarsel hoppet av en bro i 1977, til tross for et tilsynelatende lykkelig familie- og karriereliv.

Det vesle småbysamfunnet i Arkansas søker etter liket hans uten hell, og familie og venner søker svar. Mange år senere kommer en historie fram om hypnose, hemmelige identiteter og et dobbelliv med farlige oppdrag og lovbrudd. Og det er bare begynnelsen…

3 tonn med cash: Tidenes ran i Brasil

3 tonn med cash: Tidenes ran i Brasil/The Great Robbery of Brazil's Central Bank

I august 2005 ble den brasilianske sentralbanken ranet for rundt 165 millioner reais. Totalt forsvant rundt rundt tre og et halvt tonn brukte og usporbare sedler. Den spektakulære forbrytelsen ble utført ved hjelp av en underjordisk tunnel på nesten 80 meter, i det som ble begynnelsen for en av de mest spektakulære hendelsesforløpene i brasiliansk historie.

I løpet av en periode på 5 år jaget forbryterne og etterforskerne etter hverandre, og denne dokumentarserien går gjennom ranet, etterforskningen og de tragiske konsekvensene av en en gang tilsynelatende perfekt forbrytelse verdt millioner, som førte til utpressing, kidnappinger og drap.

Bad Vegan: Berømmelse, svindel og flukt

Bad Vegan: Berømmelse, svindel og flukt

En berømt restauranteier som ble hyllet som dronningen av vegansk mat vekket oppmerksomhet da hun forsvant sammen med en svindler. Kort tid etter at Sarma Melngailis møtte Shane Fox på Twitter i 2011, begynte hun å underslå restaurantens inntekter, og sende pengene til Fox, som fikk henne til å tro at han kunne få drømmene hennes til å gå i oppfyllelse – fra å utvide matimperiet hennes, til å gjøre hunden hennes udødelig…

Denne nye serien på fire episoder kommer fra Chris Smith, som produserte Tiger King og regisserte Fyre-dokumentaren.

Natascha Kampusch - A Lifetime in Prison

Historien om Natascha Kampusch er både tragisk og inspirerende, og i denne nye serien forteller hun om sine åtte og et halvt år i fangenskap etter at hun ble kidnappet som tiåring, og om den langt fra gode mottakelsen hun fikk fra offentligheten da hun klarte å rømme som 18-åring.

Rikets sikkerhet

Hva skjedde egentlig i den mye omtalte Arne Treholt-saken? I 1985 ble han dømt i Eidsivating lagmannsrett for spionasje til fordel for Sovjetunionen og Irak, men Treholt har alltid bedyret sin uskyld.

I denne dokumentarserien fra NRK rulles hele saken opp, med intervjuer av mange førstehåndskilder, blant annet agenter for både FBI og KGB som var involvert i saken, som forteller hva de gjorde og hvordan de opplevde etterforskningen av etterkrigstidens største norske spionsak.

The Costa Concordia: Why She Sank

I 2012 gikk det skikkelig dårlig for mannskapet og passasjerene på det italienske cruiseskipet Costa Concordia, da det 114 147 registertonntunge skipet grunnstøtte og kantret utenfor havnen Giglio Porto. Den kvelden gikk 32 menneskeliv tapt, i en ulykke preget av grove tjenestefeil og ansvarsfraskrivelse.

Strengt tatt er det vel ingen som krever at en kaptein faktisk skal gå ned med skipet, i hvertfall ikke når skipet går ned knappe hundre meter fra land, men da kaptein Francesco Schettino forlot skipet som en av de FØRSTE, skapte det mye oppsyr. Schettino ble dømt til 16 år i fengsel for uaktsomt drap, men hvorfor seilte han så nærme land? Hvorfor tok evakueringen av skipet 12 ganger lenger enn det den i utgangspunktet skulle ta? Gir denne dokumentarserien svaret? Kanskje!

Katastrofen Kielland

I 1980 ble det norske folk vitne til en av de mest katastrofale og fatale ulykkene i fredstid, da boligplattformen Alexander Kielland kantret i Nordsjøen og tok livet av 123 mennesker. Den unge oljenasjonen Norge ble rystet, og de overlevende og etterlatte satt igjen med mange spørsmål. Hva var det som egentlig skjedde?

Denne TV 2-dokumentarserien er en grundig gjennomgang av hendelsene den skjebnesvangre marsdagen i 1980, og det som skjedde i kjølvannet av den tragiske ulykken.

Rettssak nr 4

Rettssak nr 4/Trial 4

I 1993 ble tenåringen Sean K. Ellis fra Boston siktet for å ha drept en politimann. Nå står han overfor sin fjerde rettssak for drap på en politibetjent. Ellis kjemper for å bevise sin uskyld og avdekke korrupsjon og systematisk rasisme i politiet, som urettmessig har fengslet han i 22 år.

Baneheia – kampen om sannheten

Baneheia – kampen om sannheten

True-crime om et av moderne norsk histories mest bestialske og hjerteskjærende dobbeltdrap. For drøye 20 år siden fulgte "hele" norge med på etterforskningen av drapet på 8 år gamle Stine-Sofie og 10 år gamle Lena, som ble funnet myrdet og mishandlet i et friluftsområde nær Kristiansand.

Ungdomskameratene Jan-Helge og Viggo ble tatt og dømt for ugjerningene etter det ble funnet DNA fra Jan-Helge på åstedet. I ettertid har i midlertid mange ubesvarte spørsmål meldt seg: Hadde virkelig Viggo tvunget Jan-Helge til å begå det ene drapet, slik Jan-Helge hevdet? Var Viggo i det hele tatt der da det skjedde? Som så mange andre true crime-serier før den er dette en avsløring av hårreisende dårlig politiarbeid og manipulerende avhørsteknikker, med intervjuer av involverte politifolk, journalister og vitner satt til lange oversiktlige dronebilder og arkivmateriale.

Norske krimsaker

Ny norsk true crime-serie fra Viaplay om tragiske drapssaker fra nyere tid, der vi får høre historiene om saker som Hagen-forsvinningen og den høyrekstreme terroristen Phillip Manshaus fra involverte som stod nærme etterforskningen.

The Vow

The Vow

Denne HBO-serien dreier seg om sekten NXIVM og dens leder Keith Raniere. NXIVM utga seg for å være et multi-level-marketing-selskap som tilbød seminarer for personlig og profesjonell utvikling.

Skuespiller Allison Mack (Smallville, Wilfred) var en av lederne i organisasjonen, som drev med sex-trafficking, brennmerking av kvinner og påtvunget sexslaveri. Denne serien følger en gjeng tidligere medlemmer som prøver å stanse organisasjonen fra å ødelegge flere liv.

Jeffrey Epstein: Uanstendig rik

Jeffrey Epstein

Fram til han ble arrestert i 2019, ble den mystiske mogulen Jeffrey Epstein beskyldt for å ha misbrukt kvinner og mindreårige jenter i flere tiår. Epstein klarte å lyve og manipulere seg til toppen av finansverdenen. Etter hvert fikk han enorm rikdom og makt, mens han styrte en internasjonal for sex-trafficking-ring.

Denne utforskende Netflix-dokumentarserien skal ta utgangspunkt i James Pattersons bestselger, og se nærmere på den mektige finansmannens og dømte seksualforbryterens grusomme gjerninger. Overlevende forteller hvordan Jeffrey Epstein brukte makt og rikdom til å begå, og dekke over, forbrytelsene sine.

Ghislaine Maxwell: Uanstendig rik

Ghislaine Maxwell: Uanstendig rik

Folka bak Netflix-dokumentaren Jeffrey Epstein: Uanstendig rik følger opp med denne true crime-filmen om hans nærmeste venn og mystiske medhjelper. Historier fra overlevende danner grunnlaget for filmen om rettssaken mot Ghislaine Maxwell.

Maxwells makt og bakgrunn som sosietetskvinne var med på å skjule et enormt nettverk med sexhandel. Epstein tok sitt eget liv før saken hans ble presentert for en jury – men Maxwell ble dømt til 20 års fengsel.

Verdens mest ettersøkte

World's Most Wanted/Verdens mest ettersøkte

Nådeløse kriminelle har holdt seg på frifot, til tross for enorme finnerlønninger og globale etterforskninger. Denne dokumentaren tar for seg fem av verdens mest ettertraktede mennesker.

Første episode tar for seg "El Mayo", sjefen for Sinaloa-kartellet og faren til El Chapo, den beryktede høyrehånden som nå sitter bak lås og slå. Senere episoder tar for seg mannen bak folkemordet i Rwanda, hjernen bak terrorhandlingene i London, en russisk mafiaboss og Cosa Nostras siste gudfar.

Den siste delfinkongen

Den siste delfinkongen

En av verdens mest berømte delfintrenere hade nettopp blitt ansatt som visepresident av det prestisjetunge Georgia Aquarium i Atlanta da en 99 sekunder lang, uskarp video ble publisert på internett. Den viste angivelig at han misbrukte delfinene han hadde ansvar for.

José Luis Barbero hevder selv at det ikke er han man ser i videoen. Han sier han er uskyldig og et offer for hevnplanen til en tidligere ansatt. Delfintreneren mottok en hatbølge på nettet, inkludert flere drapstrusler. Noen uker senere forsvant han.

Denne dokuthrilleren har opptak fra innsiden av marineparkene der han jobbet, og avslører den mørke siden av bransjen. De sentrale aktørene av den mørke og tragiske historien deler sin versjon av hendelsene, for aller første gang.

Fryktens by: New York mot mafiaen

Fryktens by: New York mot mafiaen/Fear City: New York vs the Mafia

Gjennom 1970- og -80-tallet styrte "the Five Families" i New York-mafiaen - Bonanno, Colombo, Gambino, Genovese og Luccese - byen med jerngrep. Denne dokumentarserien i tre deler beskriver den utrolige historien om etterforsknings- og påtalesaken mot organisert kriminalitet.

Gjennom intervjuer med politifolk, tidligere mafiamedarbeidere og andre, får vi se hvordan mafiaens kontroll av fagforeninger, høyhusbygging og andre næringer sanket milliarder av dollar!

Narkotika og legemidler: Tilbud og etterspørsel

Narkotika og legemidler: Tilbud og etterspørsel/The Business of Drugs

I ukas mest populære dokumentarserie etterforsker en CIA-analytiker de økonomiske rammene rundt seks ulovlige stoffer. Serien sporer blant annet strømmen av metamfetamin gjennom junglene i Myanmar, oppsøker røttene til den pågående opiat-krisen og undersøker effektene av det lovlige cannabismarkedet.

The Forgotten West Memphis Three

The Forgotten West Memphis Three

The West Memphis Three-saken er en av vår tids mest omtalte kriminalsaker. Hele fire lange dokumentarfilmer har fortalt historien om tenåringsguttene som ble uskyldig arrestert, funnet skyldig og fengslet i atten år for drapet på tre barn, før de ble sluppet fri. Denne dokumentarserien konsentrerer seg heller om de andre West Memphis Three – de tre barna som ble drept. Programleder Bob Ruff ettergår den beryktede saken om de brutale drapene på tre åtteåringer.

Mord blant mormonene

True crime-miniserie I tre deler om dramatisk indrejustis i mormonernes egne rekker. Salt Lake City i den amerikanske delstaten Utah er hovedsetet til De siste dagers hellige-trosamfunnet, også kjent som mormonerne. Da det omstridte “salamanderbrevet” dukket opp tidlig på 80-tallet skapte det stor konflikt innad i mormoner-kirken. Brevet malte trossamfunnets grunnlegger Joseph Smith i et helt annet lys enn slik mormonerne selv hadde fremstilt ham, og sånt blir folk sinte av. Så sinte at de sprenger folk i lufta i en rekke seriebombinger.

Murder on Middle Beach

Murder on Middle Beach

Denne dokumentarserien i fire deler av Madison Hamburg viser hans vanskelige reise som ung mann, fast bestemt på å løse en forferdelig forbrytelse og frikjenne menneskene han er glad i, mens han søker svar innad i sin ødelagte familie og lokalsamfunnet.

Night Stalker: Jakten på en seriemorder

Night Stalker: Jakten på en seriemorder

Denne dokuserien forteller den fascinerende historien om hvordan en av de mest beryktede seriemorderne i amerikansk historie ble jaktet og ført for retten. Sommeren 1985 ble det begått en rekke drap og seksuelle overgrep i Los Angeles, som først virket som separate saker. Ofrene var menn, kvinner og barn, fra 6 til 82. En ung detektiv og en legendarisk drapsetterforskeren jobbet iherdisk for å stoppe dette nattlige monsteret.

Dømt av media

Dømt av media sesong 1

Denne dokumentarserien ser tilbake på noen av de mest minneverdige og dramatiske rettssakene i nyere historie.

Siden TV-kanaler begynte å dekke av rettssaker, har det blitt lagt stadig mer vekt på kreativ historiefortelling og showmanship i rettssystemet. Over seks episoder utforsker Dømt av media de mange måtene pressen har bidratt til å endre samfunnets oppfatning om skyld eller uskyld, både før, under og etter rettssaken.

The Yorkshire Ripper

The Ripper/The Yorkshire Ripper

Historien om en av Englands mest beryktede seriemorder har blitt true crime-serie fra Netflix. Mellom 1969 og 1980 tok han livet av minst tretten kvinner, på det han senere hevdet var et oppdrag fra gud. Dette er også historien om en inkompetent etterforsking i et turbulent Engelsk tiår preget av store samfunnsendringer.

Unsolved Mysteries

Unsolved Mysteries

Denne Netflix-produksjonen er en ny versjon av en trashy true crime-serie som gikk på amerikansk TV på åtti- og nittitallet. Både originalen og den nye versjonen av serien tar for seg uløste drapssaker og paranormale hendelser, og Netflix-utgaven har allerede hjulpet etterforskere i arbeidet sitt.

Første episode av "volum 3" tar for seg historien om Tiffany Valiante, en ung og lovende idrettsutøver som ble truffet av toget seks kilometer hjemmefra. Var dødsfallet et selvmord eller en ondsinnet handling?

Allen v. Farrow

Dokumentar-miniserie som tar for seg de omfattende overgrepsanklagene mot filmskaper Woody Allen. Allens adoptivdatter Dylan Farrow har i en årrekke anklaget adoptivfaren for seksuelle overgrep allerede fra syvårsalderen, i tillegg undersøker dokumentaren Allens svært kontroversielle og creepy ekteskap med Soon-Yi Previn, adoptivdatteren til Mia Farrow, som var Allens kjæreste gjennom 10 år.

I'll Be Gone in the Dark

Bokomslag for I'll Be Gone in the Dark

The Golden State Killer begikk minst 13 drap, mer enn 50 voldtekter og over 120 innbrudd i California. Likevel ble han ikke arrestert og siktet før i 2018, takket være én kvinnes iherdige etterforskning. Kvinnen døde før hun fikk se frukten av etterforskningen sin.

HBOs dokuserie basert på Michelle McNamaras bestselgende true crime-bok "I’ll Be Gone In The Dark: One Woman's Obsessive Search for the Golden State Killer" nøster opp saken, samtidig som den utforsker livet til McNamara. Det er dypt ubehagelig å se på, men jeg er likevel glad for at jeg orket.

Mysteriet Marianne

Mysteriet Marianne

Hva skjedde egentlig da seks år gamle Marianne Rugaas Knutsen forsvant fra Risør, tilsynelatende i løse luften, en varm sensommerdag i 1981? Marianne, som akkurat hadde blitt skolejente og storesøster, skulle på landhandelen for å kjøpe seg is. Etter at hun forlot butikken var det ingen som noen gang så henne igjen. Saken fikk stor oppmerksomhet nasjonalt, og satte dype spor i det lille lokalsamfunnet i Risør. Hvem tok seksåringen? Noen utenfra, eller en av småbyens egne innbyggere?

Drap i Knutby

Drap i Knutby

I denne dokumentarserien på NRK blir vi kjent med Knutby-saken, der presten i en pinsemenighet manipulerte elskerinnen sin til å ta livet av kona. Serien utforsker hvordan et skrekkvelde slo rot i en vanlig, svensk frikirkemenighet, og vi blir vitne til hvordan menigheten kollapser i møte med svensk rettsvesen og offentlighet.

Det som gjør at denne dokumentarserien skiller seg ut i mylderet av sekt-historier, er to av intervjuobjektene. To av prestene som ledet menigheten i flere år, og deltok i skrekkveldet, stiller nemlig opp foran kamera, og det er facsinerende å følge med på deres gjenfortelling og refleksjoner rundt grusomhetene de selv bidro til.

Therese, jenta som forsvant

NRK har laget denne dokumentarserien i 5 deler, hvor de endevender av norgeshistoriens mest omtalte forsvinningssaker. Ni år gamle Therese Johannessen ble sist sett utenfor blokken hun bodde i 3. juli 1988, og over 30 år senere har familien ennå ikke fått fred. Hva skjedde egentlig med Therese den sommerdagen i 1988? For første gang medvirker Thereses mor Inger-Lise i en serie om den mystiske forsvinningen, i håp om å få nye tips som kan føre til en utvikling i saken.

Carmel: Hvem drepte Maria Marta?

I det velstående inngjerdede samfunnet Carmel i en av Buenos Aires mange forsteder, blir den argentiske sosiologen Maria Marta funnet død i badekaret sitt den 27. oktober 2002. Det ble først konkludert med at dødsfallet var et tragisk uhell, og at Maria simpelthen hadde falt og slått hodet slik man jo fort gjør i et badekar. Under obduksjonen kommer det derimot frem at Maria hadde blitt skutt fem ganger i hodet, som vanligvis ikke er en konsekvens av å falle i badekaret…

Tiger King: Drap, kaos og galskap

Tiger King: Drap, kaos og galskap

Netflix' største krim-miniserie er en sann leiemordhistorie fra undergrunnsmiljøet tilknyttet avl av store kattedyr. Joe Exotic var en karismatisk kattedyr-eier, våpenentusiast, polygamist og countrysanger, som delte kattedyr-entusiasmen sin med en gjeng narkobaroner, svindlere og sektledere. Når de ble truet av en dyrerettighetsforkjemper, startet en kjede som endte med at Joe Exotic ble arrestert for å ha bestilt et drap!

Tiger King: Historien om Doc Antle

Tiger King: The Doc Antle Story/Tiger King: Historien om Doc Antle

Tiger King: Historien om Doc Antle følger historien om Antle, en tiger-entusiast som hevet flere øyenbryn i den første sesongen av Tiger King. Antle har blitt anklaget for å drive sin private zoo som en kult, og denne spinoff-serien i tre deler utforsker nettopp de anklagene gjennom intervjuer fra folk som har førstehåndserfaring med den kontroversielle Doc Antle.

Seriemorderen i Orkdal

Seriemorderen i Orkdal

Denne true crime-serien forteller om en av norgeshistoriens mest sensasjonelle drapssaker. I 1983 ble Arnfinn Nesset dømt for å ha drept 22 eldre mennesker på alders- og sykehjemmet han selv var bestyrer på. Drapsmetoden var å sette sprøyter med giften Curacit. Men hvem er Arnfinn Nesset, og hva var det som egentlig skjedde i Orkdal?

How to Fix a Drug Scandal

How to Fix a Drug Scandal

I 2013 arresterte politiet i Massachusetts en 35 år gammel kriminallab-kjemiker for å ha tuklet med bevis. Det viser at hun selv har brukt narkotikaen hun skulle teste, og de falske resultatene hennes har påvirket utallige kriminalsaker. Denne dokumentariske miniserien tar for seg hvordan to kjemikeres sjokkerende kriminelle gjerninger lammet rettssystemet, og fikk store konsekvenser for jurister, myndigheter og tusenvis av innsatte!

The Confession Killer

The Confession Killer

Henry Lee Lucas er en morder, som har tilstått hundrevis av uoppklarte drap. Hvor mange av dem kan han ha begått, og hvilke konsekvenser fikk tilståelsene for Henry, de pårørende og det amerikanske rettssystemet? Denne true crime-serien åpner saken fra alle vinkler.

Scandinavian Star

Scandinavian Star

I år er det 30 år siden brannkatastrofen på Scandinavian Star. Midt på natta brøt brannen ut, og 159 mennesker mistet livet. Hjelpemannskaper og myndigheter i Norge, Sverige og Danmark sto overfor en katastrofe og internasjonal mordsak. I bakgrunnen foregikk et økonomisk spill med spor til USA og internasjonal skipshandel. Brannen ombord på Scandinavian Star har vært et uløst mysterium i 30 år, og er den største uløste mordsaken i Norge i vår tid.

Dokumentarserien i seks deler forteller hele historien om Scandinavian Star, en vond historie som strekker seg over tre tiår!

Skitne penger

Dirty Money sesong 2

Dokumentarserien fra Oscar-vinner Alex Gibney (Taxi to the Dark Side) er tilbake med en ny sesong. Denne gangen vår vi et innblikk i Jared Kushners eiendomsimperium, Wells Fargo-bankskandalen og korrupsjonssaken rundt Malaysias 1MDB.

The Trials of Gabriel Fernandez

The Trials of Gabriel Fernandez

I 2013 døde åtte år gamle Gabriel Fernandez etter å ha blitt misbrukt av moren og kjæresten hennes over lengre tid. Det brutale drapet og den påfølgende rettssaken mot hans foresatte og flere sosialarbeidere reiser spørsmål om systemets evne til å beskytte utsatte barn.

McMillion$

McMillions

Denne serien har et dollartegn i tittelen, noe som gjør den tilnærmet umulig å søke på. På nittitallet arrangerte McDonald’s et enormt populært spill i samarbeid med brettspillet Monopol. McDonald's-kunder fikk Monopol-brikker sammen med kjøpene sine, enkelte kombinasjoner av brikker kunne byttes i kassa mot penger, og noen tilfeldige vinnere vant millionpremier. Men hvor tilfeldige var vinnerne?

En kriminell mesterhjerne kalt «Onkel Jerry» jobbet for PR-byrået som organiserte konkurransen. Ved å stjele verdifulle spillbrikker fra McDonald’s kunne Jerry håndplukke vinnere, lure politiet og dele de urettmessig ervervede premiene. På den måten svindlet han til seg flere millioner over 12 år, uten å bli oppdaget!

The Pharmacist

The Pharmacist

I 1999 har apotekeren Dan Schneider fra Louisiana mistet sønnen sin i en narko-relatert skyteepisode. Innen noen få måneder merker han en enorm pågang av unge, tilsynelatende friske kunder som skal ha det smertestillende opiatet OxyContin.

Dan tyr til ekstreme metoder for å avdekke korrupsjonen bak den amerikanske opioidpidemien, med ett oppdrag: Å redde livet til andre sønner og døtre i samfunnet hans. Deretter skal han ta opp kampen mot Big Pharma.

Who Killed Malcolm X?

Who Killed Malcolm X?

Den afroamerikanske lederen Malcolm X var en av sekstitallets mest polariserende figurer. en svart nasjonalist og en kandidat til å ta over ledelsen av the Nation of Islam, fram til han forlot organisasjonen i 1964.

I 1965 ble han drept, i en alder av 39. Den offisielle forklaringen hevder at tre menn fra organisasjonen skjøt Malcolm X 21 ganger. Flere tiår etter drapet starter en aktivist et komplisert prosjekt for å avdekke sannheten, og søke rettferdighet!

Manson's Bloodline

Manson's Bloodline

Denne fire episoder lange true crime-serien følger massemorderen og sektlederen Charles Mansons barnebarn Jason Freeman. I motsetning til tidligere dokumentarer om sektlederens liv og det som skjedde i 1969, fokuserer Manson's Bloodline på konsekvensene for menneskene som sto igjen etter drapsbølgen.

I Am a Killer

Denne Netflix-dokumentaren byr på intervjuer med dødsdømte fanger. Vi får grusomme detaljer om hvordan drapene skjedde, men først og fremst er serien fylt med menneskelig lidelse, og historiene om hvordan psykiske problemer, voldelige forhold og umulige situasjoner førte til at flere liv ble ødelagt.

Mannen som falt

Mannen som falt

I 1988 bestemte Stortinget at den nye flyplassen skulle ligge på Hurum. Men nye tåkemålinger gjorde at vedtaket ble omgjort til Gardermoen. Målingene var omstridt, og Jan Wiborg var en høylytt kritiker. I juni 1994 falt Wiborg naken ut av hotellvinduet sitt i København og døde. Politiet konkluderte med at fallet var et selvmord. Men flere merkelige omstendigheter på rommet gjør at ikke alle har slått seg til ro med dette. Kan hans dødsfall knyttes til saken?

Alcàsser-mordene

Erlend tester bilder

I 1992 ble tre jenter kidnappet, voldtatt, torturert og drept i Spania. Politiet hadde to mistenkte, men fant DNA fra syv andre ukjente menn på åstedet. Denne Netflix-dokumentarserien legger fram nye intervjuer og bevis, og utforsker hvordan saken endret Spania.

Killer Ratings: Døden fenger

Killer Ratings: Døden fenger

Sør-Amerikansk true crime er ikke som annen true crime. Den brasilianske TV-kjendisen og politikeren Wallace Souza beskyldes for å ha orkestrert de voldelige forbrytelsene han selv har rapportert om i nyhetene.

Swedish Sin

Swedish Sin

Finnes det noen bedre måte å feire 17. mai enn å streame dokumentarserien om Berth Milton? Fyren var pornokonge, er skattesnylter og mener han er offer for en kjempekonspirasjon.

Ikke kødd med katter – på jakt etter en internett-morder

Ikke kødd med katter – på jakt etter en internett-morder

Denne true crime-serien handler om en nettvideo der en mystisk skikkelige med grønnhettegenser dreper to kattunger. Amatørdetektiver over hele nettet slår seg sammen for å spore opp fyren, men kattemorderen fortsetter å legge ut videoer der han dreper stadig flere katter. Videoene eskalerer fram til fyren legger ut sin siste video, der offeret er et menneske!

Gåten Orderud

Gåten Orderud

Hvor kom sokken fra? Er det en pistol under terrassen? Er det umulig å være voldelig drapskvinne hvis man også er «sprek»? Du ligger langt etter på kontor-smalltalken hvis du ennå ikke har sett Gåten Orderud.

Making a Murderer

Steven Avery ble fengslet for et drap han ikke utførte, for så å bli fengslet for et drap han kanskje utførte. Dette var vel starten på den store true-crime-TV-bølgen som far feid over oss de siste årene, men sesong 2 er også verdt �� sjekke ut!

Onde planer

Evil Genius/Onde planer

Hvis du har sett den litt smakløse komedien 30 Minutes or Less kjenner du kanskje igjen saken - et pizzabud fikk en bombe rundt halsen og ble tvunget til å rane en bank før bomben gikk av. Denne serien går inn på de syke menneskene som kan stå bak dette.

The Jinx: The Life and Deaths of Robert Durst

Robert Durst var en kjip, søkkrik mann som tilsynelatende begikk tre drap helt uten konsekvenser. Dette portrettet går gjennom sakene og livet hans, og intervjuet blir gradvis opphetet fram til den urovekkende twist-avslutningen.

Wild Wild Country

Wild Wild Country

Dette er en dokumentarserie om Rajneeshpuram, en sekt som på 80-tallet slo seg ned i en småby i Oregon. Overlevende intervjuobjekter forteller om forgifting, komisk lokalpolitikk, pussig sex, påsatte branner og trafficking av uteliggere!

Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes

Conversations With a Killer: The Ted Bundy Tapes

Denne unike dokumentarserien prøver å gå inn i psyken på den voldsomt karismatiske psykopaten som voldtok og drepte mer enn 30 kvinner fram til 1978!

Madeleine McCann-saken

Madeleine McCann-saken/The Disappearance of Madelaine McCann

Netflix er sterke på true crime-fronten, og har lagt ut en dokumentarserie om forsvinningen til Madeleine McCann. Serien har åtte episoder og en hel haug nye intervjuer, men McCann-familien er ikke involvert.

The Legend of Cocaine Island

The Legend of Cocaine Island

True crime av den mest komiske sorten her — en gjeng med inkompetente kriminelle hører vandrehistorien om et enormt lass med kokain som ble nedgravd i Karibien, og legger en ellevill plan for å finne den!

The Family

The Family (serie, 2019)

Konservative kristne styrer USA! Dette er kanskje ikke en sjokkerende påstand, men dokumentarserien The Family handler om en mystisk gruppe med enorm innflytelse i Washington, D.C. som har påvirket amerikansk politikk i åtti år.

Annonse