Alle filmene i the Marvel Cinematic Universe, rangert

Filmweb
Publisert:
Sist oppdatert:

Skal du ta et gjensyn med Marvel Studios' filmer? Erlend fra Filmweb har rangert alle 26!

Annonse

Marvel Studios' filmunivers er en enorm prestasjon, først og fremst fordi filmene er så vilt nerdete.

For elleve år siden spådde vennene mine flopp da jeg prøvde å beskrive Avengers-filmen, der Tor med hammer'n, Hulken og han fyren fra Iron Man skulle slåss mot skurker sammen. I 2019 kom den tredje oppfølgeren, der 60 karakterer fra 21 tidligere tegneseriefilmer braker sammen i en kokko tidsreisethriller, og millioner av seere gråt på slutten fordi Captain America fikk danse med kjæresten sin.

Den 26. filmen i serien, Eternals, går på kino nå. Derfor har jeg utvidet, revidert og oppdatert min rangering av alle filmene i the Marvel Cinematic Universe.

Når vi har lagt ut denne lista tidligere, har Facebook-kommentarfeltet til Filmweb stormet intenst. Derfor vil jeg gjerne presisere at jeg liker nesten alle disse filmene. Det er tre bunnplasseringer på denne lista, og jeg vil strekke meg til å påstå at selv de tre filmene fortjener et gjensyn. Kanskje med litt spoling underveis.

Annonse

NB: Spoilers for alle filmene

26. Thor: The Dark World

De første to Thor-filmene er tidvis skikkelig morsomme, og de vet å lene seg på en av universets beste karakterer, Thors kaotiske adoptivbror Loki. Likevel er Thor: The Dark World lett den kjedeligste filmen på hele denne lista, til tross for gjennomgode prestasjoner av Tom Hiddleston og Kat Dennings!

Les også: Oversikt – de 24 neste prosjektene fra Marvel Studios

Annonse

25. The Incredible Hulk

The Incredible Hulk (2011)

The Incedible Hulk er Marvel Studios' andre film, og fungerer som en slags oppfølger til den kontroversielle Hulk-filmen fra 2003, der alle skuespillerne er byttet ut. Edward Norton er god til å spille innestengt aggresjon, men filmen rundt han nekter å ha det så moro som han har det, og det hele ender med en lang og kjedelig actionsekvens der Hulken slåss mot et Hulken-aktig grått datamonster.

Les også: Ville spille Hulken - ble avvist av Marvel

Annonse

24. Iron Man 2

Robert Downey Jr. og Don Cheadle i Iron Man 2 (2010)

Den første Iron Man-oppfølgeren er proppfull av setup til The Avengers, uten at handlingen påvirker teamup-filmen i særlig stor grad. Scarlett Johanssons første opptreden som Black Widow minner lite om rollen hun spiller to år senere, og Samuel L. Jacksons Nick Fury har et par helt unødvendige samtaler med Robert Downey Jr., som bruker mesteparten av filmen på å spille ut en halvhjertet metafor for alkoholisme.

Det er absolutt gode øyeblikk i denne filmen, men de drukner i en retningsvill sørpe.

Les også: Matt Damon og Robert Downey Jr. skal spille i Christopher Nolans neste film

Annonse

23. Thor

Chris Hemsworth og Natalie Portman i Thor (2011)

Tor med hammer'n er en eplekjekk tronarving som mister hammeren sin og blir bannlyst til jorda, der han forelsker seg i et menneske. Chris Hemsworth er veldig god i hovedrollen, spesielt når han får lov til å spille komiske scener.

Les også: Russell Crowe er OGSÅ med i Thor: Love and Thunder

Annonse

22. Avengers: Age of Ultron

Oppfølgeren til The Avengers er storslått og klumsete, med flere ideer enn den klarer å håndtere. Jeg er spesielt svak for introduksjonen av Vision og to lange sekvenser der heltene får pusterom til å omgås hverandre som vanlige folk, men tredjeakten, der Avengerne slåss mot roboter og redder sivile på en slytende østblokk-by, er lang og kjedelig.

Les også: Agatha All Along: WandaVision-skurken får egen serie på Disney+

Annonse

21. Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings

Denne 2021-filmen introduserer flere nye karakterer, inkludert den sjarmerende helten i tittelen, spilt av Simu Liu og hans far, spilt av Tony Chiu-Wai Leung.

Filmen har gode actionsekvenser og en gjennomgående velbalansert tone, med lettbeinte øyeblikk og ekte følelser mellom karakterene, men snubler særlig i andre halvdel, med noen av de verste dataeffektene jeg har sett i en moderne blockbuster, og en brå vending i historien til hovedkarakteren.

Les også: "Disney+ Day" – 12 nye filmer og serier du kan streame nå

Annonse

20. Black Widow

Scarlett Johansson og Florence Pugh i Black Widow

Dette sidesporet fra 2021 følger Natasha Romanoffs liv som spion, og foregår mellom Captain America: Civil War og Avengers: Infinity War. Natasha gjenforenes med de andre agentene hun pleide å jobbe for, når en farlig konspirasjon som knyttes til hennes fortid oppstår.

Florence Pugh er fantastisk som Yelena, allerede en av mine favorittkarakterer fra hele MCU! Jeg er spent på å følge henne videre.

Les også: Noen snakker "norsk" i Black Widow! Men er han norsk?

Annonse

19. Spider-Man: Far From Home

Oppfølgeren til Spider-Man: Homecoming følger Peter Parker og klassekameratene hans på en rundtur gjennom Europa, som tilsynelatende blir angrepet av fire kraftige element-skurker.

Det viser seg at det hele er fake news, orkestrert av Jake Gyllenhaal i rollen som en oppdatert versjon av den klassiske skurken Mysterio, noe som leder til en fantastisk sekvens der Spider-Man slåss mot trippy hologram.

Les også: Se Tom Holland og Mark Wahlberg i den første traileren til Uncharted-filmen

Annonse

18. Ant-Man

Det er gøy når store ting blir små, og små ting blir store! Derfor er Ant-Man, en ganske upopulær tegneseriekarakter, fantastisk på film.

Denne morsomme filmen har lavere ambisjoner enn de største Marvel-produksjonene, men den leverer både humor og trippy bilder jeg aldri hadde sett tidligere. Det er gøy at den største actionsekvensen i en Hollywood-blockbuster til halvannen milliard kroner kan foregå på soverommet til en liten jente.

Les også: Teaser til Black Adam, Dwayne Johnsons DC-debut

Annonse

17. Captain Marvel

Vi tok turen tilbake til nittitallet med denne sci-fi-filmen om undertrykking av kvinners følelser. Samuel L. Jackson er ung igjen, Jude Law er en gaslightende alien og Brie Larson viser uante sider av seg selv som Vers/Carol Danvers/Captain Marvel.

Ben Mendelsohn er filmens absolutte høydepunkt, og jeg håper vi ser mye mer av Talos og resten av skrull-flyktningene framover.

Les også: Trøbbel for Star Wars-filmen Rogue Squadron

Annonse

16. Captain America: Civil War

Denne Captain America-filmen er en slags Avengers 2,5, der en hel haug med helter krangler om en formell avtale rundt offentlig tilsyn av superhelter. Det hele kulminerer i en stor slåsskamp mellom Captain Americas tilhengere og Iron Mans tilhengere på en flyplass, så hvis du elsker å se superhelter slåss mot hverandre, er dette filmen for deg.

Bonuspoeng for etableringen av Tom Hollands Spider-Man, den beste introduksjonen noen Marvel-karakter har fått siden Iron Man.

Les også: Teaser: Chris Evans spiller Buzz i Pixar-filmen Lightyear

Annonse

15. Captain America: The Winter Soldier

Oppfølgeren til Captain America: The First Avenger flytter handlingen 70 år framover i tid, og bytter ut verdenskrigen med en konspirasjon i ekte Three Days of the Condor-stil. Det viser seg at det statlige spesialpolitiet S.H.I.E.L.D. egentlig er nazister, og kapteinen må stikke av fra sin tidligere arbeidsgiver. Samtidig dukker en figur fra hans fjerne fortid opp!

Les også: 29 ikoniske roller som gikk til andre stjerner

Annonse

14. Ant-Man and the Wasp

Ant-Man and the Wasp er kanskje MCUs mest undervurderte film. En liten og lettbeint buddykomedie om to superhelter som kan bli bittesmå (og veldig store, iblant). Dette er en utrolig morsom perle med nyskapende action, og Hope van Dyne er filmens "hemmelige" hovedperson og største høydepunkt.

Les også: Ghostbusters: Afterlife vist for første gang – dette er reaksjonene

Annonse

13. Eternals

Eternals

Handlingen i Eternals er basert på Jack Kirbys tegneseriene om The Eternals, en gruppe utenomjordiske superhelter, som har beskyttet jorden siden menneskenes opprinnelse. De må gjenforenes for å forsvare menneskene mot onde skapninger.

Denne skiller seg kraftig ut i MCU-lineupen. Filmen forteller en historie som strekker seg over tusenvis av år, og en enorm rollebesetning med helt nye helter og skurker vi alri har møtt før.

Eternals har spennende action, spennende bruk av kamera, et ambisiøst manus, og et titalls sekvenser som forbauset meg. De tre eternalsene vi tilbringer mest tid med (Gemma Chan som Sersi, Richard Madden som Ikaris og Lia McHugh som Sprite) er dessverre de tre jeg interesserer meg minst for, og særlig mot midten av filmen er det vanskelig å følge med på de utallige vendingene i den unødvendig kompliserte handlingen.

Kjøp billetter til filmen her

Annonse

Les også: Disney nekter å sensurere skeivt Marvel-par i land der homofili er forbudt

12. Doctor Strange

Benedict Cumberbatch er god i rollen som Dr. Stephen Strange, selv om manusforfatterne gir han noen veldig slappe onelinere i et forsøk på å etablere han som "nye Tony Stark". Doctor Strange sine krefter er veldig spennende på film, med actionsekvenser som minner om Inception på syre!

Les også: Avslører disse nye lekene hva som skjer i Spider-Man: No Way Home?

Annonse

11. Avengers: Infinity War

Spider-Man i Avengers: Infinity War

Avengers: Infinity War minner ikke om noen annen film jeg har sett. Hvert tiende minutt møter vi en ny haug med karakterer fra en Marvel-film vi har sett før, og i den grad filmen har en hovedperson, er det den lilla titanen Thanos, som blir menneskelig og melakolsk portrettert av Josh Brolin. Filmens avslutning er ikonisk, og ble en umiddelbar meme, selv om de fleste var fullt klar over at den ikke var helt permanent.

Les også: Dette betyr scenene etter rulleteksten til Eternals

Annonse

10. Spider-Man: Homecoming

2000-tallets tredje live action Spider-Man-filmserie etablerer den aller beste versjonen av Peter Parker. Tom Holland skinner som en sjarmerende nørd på en magnetskole i New York, og filmen plasserer Iron Man i en mentorrolle. Det er gøy å se en superheltfilm i litt lavere skala, og Michael Keatons Vulture er en fin oppstart-skurk for tenåringen.

Les også: Spider-Man: No Way Home-trailer lekket i elendig kvalitet

Annonse

9. Iron Man 3

Robert Downey Jr. i Iron Man 3

Stan Lee snakket flere ganger om at tegneseriehelter ikke egentlig kan endre seg, og at hemmeligheten bak tegneseriehistorier som strekker seg over flere tiår, er å gi leserne "illusjonen av endring." Det dreit Iron Man 3 ganske langt i. Her møter vi en versjon av Tony Stark som er traumatisert av hendelsene i The Avengers, og gjennom en unik reise ender han opp som en desillusjonert, ansvarlig mann.

Les også: 21 filmer stjernene ikke vil at du skal se

Annonse

8. Captain America: The First Avenger

Den første Captain America-filmen er en heidundranes eventyrfilm fra andre verdenskrig, fra regissøren av The Rocketeer! Vi får se hvordan spinkle, lille Steve Rogers ble injisert med science fiction-steroider og ble til en førsteklasses PR-kampanje, før han ofret livet sitt for å redde verden fra tegneserie-nazister med utenomjordisk teknologi.

Les også: Har begynt på en fjerde Captain America-film

Annonse

7. Black Panther

Black Panther har et par kjedelige actionsekvenser, men det er i grunnen ikke det jeg er mest investert i. Denne afrofuturistiske filmen har baller! Nesten hele castet snakker med tjukke afrikanske aksenter, og Michael B. Jordan spiller en av Marvels beste skurker.

"Bury me in the ocean, with my ancestors that jumped from the ships, because they knew death was better than bondage."

Les også: Letitia Wright på sykehus etter Black Panther 2-stunt

Annonse

6. Avengers: Endgame

Avengers: Endgame

Den mest storslåtte Marvel-filmen noensinne kjørte en bulldozer gjennom forventingene mine da den tok livet av Thanos etter en halvtime, for så å hoppe fem år fram i tid. Jeg ble ikke helt tilfredsstil av dødsfallet til Black Widow og måten Captain Marvel kommer og går fra handlingen, men det er en liten pris å betale for en overraskende og følelsesladd "sesongfinale".

Les også: 42 filmer som heldigvis ikke fikk norsk tittel

Annonse

5. Guardians of the Galaxy Vol. 2

Jeg har allerede røpt at jeg elsker hvor veldig nerdete Marvel-filmene tør å være. I denne filmen finner Peter Quill ut at faren hans er en levende planet og en levende inkarnasjon av egoisme, som har gitt moren hans kreft med vilje. Oppfølgeren har et enda sprøere fargekart enn originalen, og en myk og klissete kjerne.

Les også: Han skal spille en legendarisk Marvel-helt i Guardians of the Galaxy vol. 3

Annonse

4. Iron Man

Den første Iron Man-filmen la malen for alle de andre Marvel-filmene, og lever og dør på Robert Downey Jr. sin fenomenale hovedrolle. Filmen beviste at superheltfilmer kan levere bilder fra tegnserieforsidene, og samtidig ha en fot plantet i den virkelige verden.

Les også: De 20 kuleste robotene på film

3. Guardians of the Galaxy

Guardians of the Galaxy er en gjeng kriminelle outsidere som slåss mot skurker og hører på popmusikk, men i motsetning til imitasjoner som Suicide Squad, legger filmen vekt på hvor sårbare disse karakterene er.

Rocket Racoon, den lille vaskebjørnen med en gønner, ser kanskje ut som en tolvårings leketøy, men denne helsprø sci-fi-komedien tar seg tid til å vise at han også er en enormt ensom mann.

Les også: Jason Momoa og Dave Bautista lager buddy cop-film

2. Thor: Ragnarok

Den tredje Thor-filmen kvittet seg med hammeren, det lange håret, kappen og det Shakespeareske gravalvoret fra forgjengerne, og slapp Thor på en fremmed planet langt ute i galaksen, på et eventyr med Hulken, Loki, den alkoholiserte eks-æsen Valkyrie og det newzealandske steinmonsteret Korg.

Les også: Thor: Ragnarok-regissøren lager film av psykedelisk tegneserieunivers

1. The Avengers

For meg er det nok ingenting som slår følelsen av å se heltene samlet for aller første gang. Denne filmen handler om hvor unaturlig dette superheltfellesskapet er – disse heltene er ikke et lag, og fungerer ikke sammen. Nettopp derfor er det engasjerende å se dem forsøke, for å stoppe noe ingen av dem kunne ha stoppet på egenhånd.

Annonse