Renate Reinsve i Haandtering av udode

Hvistendahl om sin langfilmdebut: – En zombiefilm for dem som ikke liker zombiefilmer

NTB-Gitte Johannessen
Publisert:
Sist oppdatert:

Thea Hvistendahl er den norske langfilmdebutanten som åpner Sveriges største filmfestival med sin «take» på en av svenskenes nasjonalskatter.

Annonse

Fredag kveld åpner Hvistendahls langfilmdebut «Håndtering av udøde» den internasjonale filmfestivalen i Göteborg, etter at den akkurat har hatt verdenspremiere på Sundance-festivalen i USA.

Da skrev selveste «Variety» at filmen er «et levende-død-mareritt med en hjerne, et hjerte og, viktigst og uutslettelig, en sjel».

Les også: Slik blir den norske filmvåren 2024

Annonse
Anders Danielsen Lie i Håndtering av udøde
Anders Danielsen Lie i "Håndtering av udøde".

Nasjonalskatt

Under filmfestivalen er «Håndtering av udøde» også med i konkurranseprogrammet Dragon Awards.

– Det blir utrolig spennende å åpne i Göteborg og ikke minst vise filmen til så mange svensker. Dette er jo tross alt basert på en bok skrevet av en av deres nasjonalskatter, så da blir terskelen enda høyere, sier Thea Hvistendahl til NTB.

Hun har skrevet manuset til «Håndtering av udøde» sammen med forfatteren bak 2018-boken som filmen er basert på, og som hun refererer til som nasjonalskatt, nemlig John Ajvide Lindqvist.

Filmen beskrives som et sårt drama om tre familier i sorg, som får sitt største ønske oppfylt, nemlig å få sine kjære tilbake – noe som gir en vakker, men ubehagelig, fortelling om tap og lengsel.

Annonse

Les også: Skrekkfilmer på kino 2024

Renate Reinsve i Håndtering av udøde
Renate Reinsve i "Håndtering av udøde".

Annerledeszombier

Hvistendahl røper noe overraskende overfor NTB:

– Jeg er ikke egentlig spesielt glad i zombiefilmer, bortsett fra kanskje «Night of the Living Dead» og den franske filmen «They Came Back».

Men da hun leste Ajvides bok, føltes den som noe annet – mer som en fortelling om sorg, savn og kjærlighet, der de udøde brukes på en annen måte enn i den mer klassiske zombiefilmen.

– Så jeg har hele tiden tenkt på dette som en zombiefilm for dem som ikke liker zombiefilmer.

Annonse

«Håndtering av udøde» har norgespremiere 9. februar - billetter finner du her

Annonse