Søstrene Marin og Wilde i dokumentaren Søstre elsker evig

Wilde mistet søsteren Marin til selvmord - se traileren for "Søstre elsker evig"

Filmweb
Publisert:

Med kinodokumentaren "Søstre elsker evig", ønsker regissør Sigve Endresen å bidra til større åpenhet rundt det tabubelagte temaet selvmord.

Annonse

12. april er det norgespremiere på "Søstre elsker evig", en ny og gripende dokumentar signert Sigve Endresen. Endresen er en av Norges mest kjente dokumentarfilmskapere, og står bak kritikerroste filmer som "Leve blant løver" og "Generasjon Utøya".

I filmen følger vi de to søstrene Wilde (31) og Marin (28), som alltid har hatt et svært nært forhold. På et tidspunkt får Wilde vite at søsteren, som lenge har vært alvorlig psykisk syk, planlegger å avslutte livet på bursdagen sin. Wilde, som har forsøkt å få søsteren til å ville leve i flere år - gjennom en rekke selvmordsforsøk, stilles overfor et enormt dilemma. Er det noe mer hun kan gjøre for sin aller beste venn og søster?

Gjennom samtaler som ble filmet av Wilde og Marin, og Endresens opptak, gir filmen oss både et innblikk i tiden før og etter Marins død.

– Det har etter hvert blitt min misjon å gjøre vanskelige temaer tilgjengelige for et større kinopublikum, sier regissør Sigve Endresen i en pressemelding fra Motlys og Norsk filmdistribusjon.

Annonse

– Wilde tok kontakt med oss i Motlys seks måneder etter søsterens død. Wilde og Marin hadde filmet en del samtaler fra den siste tiden Marin levde. Tanken var å huske hvordan det hadde vært, og å dele med familien. Samtidig tenkte også søstrene at disse opptakene kanskje kunne være til nytte og trøst for andre etterlatte, og dette var motivasjonen for å kontakte oss i Motlys for å få materialet vurdert.

Til tross for den tunge tematikken, beskrives "Søstre elsker evig" som "en varm og rørende film med et unikt innblikk og mye humor". Dette er ikke en historie om å bli igjen, men om å leve og ta tilbake livet sitt etter å ha gått igjennom stor sorg.

– Vi håper at filmen kan føre til større åpenhet rundt selvmord og mentale lidelser generelt, og at det derfor vil være lettere for den som sliter å be om hjelp. Men filmen har flere lag, den viser også den store kjærligheten mellom søstrene, hvordan venner og familie støtter Wilde i perioden etter søsterens død, og hvordan humor også kan være en hjelp når man skal bearbeide traumer, sier Endresen.

Den gjenlevende søsteren Wilde, håper filmen vil være med på "å bryte tabuer" og få folk til å "se at personer som begår selvmord, er veldig syke personer". Hun understreker også viktigheten av å hjelpe folk i tide, og øke fokuset på behandling av depresjon.

Annonse

Se traileren for "Søstre elsker evig" øverst i artikkelen.

"Søstre elsker evig" kommer på kino 12. april - legg til filmen i din huskeliste her

Annonse