Drøbak/Oscarsborg 9 april 1940. Slagskipet Blücher er beskutt både fra kanonene på Oscarsborg festning og fra stillinger på land, og synker ved Håøya i Oslofjorden - under tyskernes overraskende angrep på Norge tidlig på morgenen 9 april 1940.
Foto: NTB

Innspillingen av storfilmen "Blücher" starter i april

Filmweb
Publisert:

Nok et kapittel i norsk krigshistorie finner veien til det store lerretet.

Annonse

En ny norsk krigsfilm er på vei, og denne gangen dreier handlingen rundt oberst Birger Eriksen som senket Blücher.

Filmen, som ganske enkelt har fått tittelen "Blücher", starter innspillingen på Oscarsborg i Oslofjorden 9. april i år - på dagen 84 år etter at de dramatiske hendelsene utspant seg på samme sted. Det skriver Ymer Media i en pressemelding, fredag.

"Natt til 9. april 1940 er den 64 år gamle obersten kommandant på den utdaterte Oscarsborg festning, som ligger på en liten øy i Oslofjorden. Eriksen mangler alt: Mannskap, moderne våpen, etterretning og ikke minst - klare ordre fra sine overordnede. Når verdens mektigste krigsmakt går til angrep har Eriksen kun én å rådføre seg med – seg selv."

- Få enkeltmennesker har påvirket landets skjebne under krigen så direkte som Birger Eriksen. Den vanskelige beslutningen om å skyte eller ikke, blir et intenst actiondrama som vi håper vil fylle landets kinoer i 2025, sier Daniel Fahre, som skal regissere filmen basert på et manus ført i pennen av Axel Hellstenius og Melike Leblebicioğlu Kaveh.

Annonse

Fahre har tidligere gjort det stort med den kritikerroste dramaserien "Rådebank", en av Norges mest strømmede serier. Kinodebuten kom i 2017 med dokumentaren "Marcus & Martinus - Sammen om drømmen".

- Dette er virkelig en barndomsdrøm som går i oppfyllelse. Historien om Birger Eriksen har fascinert meg så lenge jeg kan huske. Og fascinasjonen har bare utviklet seg gjennom de mange årene vi har gjort research. Den dårlige behandlingen Eriksen fikk av den militære undersøkelseskommisjonen er ukjent og et spennende aspekt ved historien som vi ble tipset om av nåværende kommandant på Oscarsborg festning, Per Egil Grimstad. Dette gjør oss i stand til å fortelle spennende og helt nye sider av dette viktige kapitlet av vår historie, forteller Fahre, som har gått med idéen om en "Blücher"-film helt siden ungdomsskolen.

- Kinopublikummet vil oppleve den nervepirrende historien om natta da krigen kom til Norge. Det store ytre dramaet med spenningen, krigsskip og bombeangrep, satt sammen med det indre dramaet og dilemmaene menneskene stod i denne natta, og den urettferdige behandlingen Eriksen fikk etter krigen, gjør at filmen blir et dypt menneskelig og emosjonelt drama, legger han til.

Manusforfatter Axel Hellstenius satt allerede på stor kunnskap om temaet før han påtok seg jobben som én av to manusforfattere. Hellstenius har nemlig skrevet to bøker om dramaet på Oscarsborg, i tillegg til to teaterstykker.

Annonse

Prosjektet, som produseres av Fenomen, har så langt ikke fått lanseringsdato. Filmens skuespillere er heller ikke offentliggjort.

Annonse