Bjorn Sundqvist i Blucher
Foto: Max Emanuelson/ Fenomen Studios

Bjørn Sundquist spiller krigshelt i storfilm om Blücher

NTB
Publisert:
Sist oppdatert:

Bjørn Sundquist skal spille oberst Birger Eriksen, mannen som ga ordre om å åpne ild mot det tyske krigsskipet Blücher på vei opp Oslofjorden 9. april 1940.

Annonse

– Jeg er glad og stolt, og gleder meg til å komme i gang. Jeg er i kampmodus som oberst Eriksen og gleder meg til å være med å fortelle denne historien fra et nytt og spennende perspektiv, sier 75-åringen i en pressemelding.

Filmen, som heter «Blücher» og går i opptak på Oscarsborg festning utenfor Drøbak 9. april, tar for seg det intense døgnet før og etter senkingen av den tyske krysseren, med særlig fokus på oberst Birger Eriksen.

Krigshelt etter sin død

Obersten valgte å åpne ild til tross for at han manglet klare ordre og god etterretning. Selv om Eriksens handlinger trolig sørget for at kongefamilien, regjeringen og Norges Banks gullreserver kom seg ut av Oslo før tyskerne kom, ble han ikke hyllet som en krigshelt med det første.

Ett år etter krigens slutt fikk Eriksen kraftig kritikk av Den militære undersøkelseskommisjon av 1946 for valgene han tok en aprilnatt seks år i forveien.

Eriksen døde i 1958, 82 år gammel. Først på 1970-tallet ble han anerkjent som en krigshelt.

– Historien er tett og spennende, man kjenner det fysisk på kroppen. Det er noe med tyngden i det eksistensielle valget Eriksen må ta. Krigshelt eller krigsrett. Ære eller vanære. Liv eller død, sier Sundquist.

Annonse

– Som født for rollen

«Blücher» blir regissert av Daniel Fahre, som blant annet har laget TV-serien «Rådebank». Manuset er skrevet av Axel Hellstenius, som har vunnet priser for manuset til kassasuksesser som «Døden på Oslo S» og «Elling».

Fahre sier han er utrolig stolt over å ha Sundquist, en av Norges mest erfarne og meritterte skuespillere, med på laget.

– Han er som født for denne rollen og har alle kvalitetene vi har sett etter for Eriksen. Jeg har jobbet med utviklingen av denne filmen i over ti år nå og har hele tiden sett for meg Bjørn i rollen, sier regissøren i pressemeldingen.

Annonse

– Påvirket landets skjebne

Filmen vil også følge Eriksens kamp for ettermæle og ære – og mot anklager om inkompetanse og feighet.

– Få enkeltmennesker har påvirket landets skjebne under krigen så direkte som Birger Eriksen. Den vanskelige beslutningen om å skyte eller ikke blir et intenst actiondrama som vi håper vil fylle landets kinoer i 2025, sier Fahre.

«Blücher» ventes å få premiere i første halvdel av neste år.

Annonse