Cillian Murphy og Christopher Nolan
Foto: Vianney Le Caer/NTB & Arthur Mola/NTB

Christopher Nolan etterlot rørende beskjed i Cillian Murphys "Oppenheimer"-manus

Filmweb
Publisert:

Storfilmen markerte et viktig vendepunkt i regissøren og skuespillerens årelange samarbeid.

Annonse

Cillian Murphys hovedrolle i fjorårets filmsnakkis "Oppenheimer", var en gledelig overraskelse for mange. Til tross for at skuespilleren har samarbeidet med Christopher Nolan i nærmere 20 år, var dette nemlig første gang iren fikk lede en av regissørens storfilmer. Det brakte frem følelser for dem begge.

I et nylig intervju med "60 Minutes", via Variety, avslørte Murphy at Nolan hadde etterlatt en svært personlig og rørende beskjed på forsiden av "Oppenheimer"-manuset hans:

"Kjæreste Cillian. Endelig, en sjanse til å se deg i hovedrollen... Kjærlig hilsen Chris."

"Oppenheimer" er Murphy og Nolans sjette filmsamarbeid. Tidligere har regissøren instruert stjernas biroller gjennom tre "Batman"-filmer, "Inception" og "Dunkirk". I mai 2023 røpet Murphy at han på et tidspunkt var "desperat" etter en Nolan-hovedrolle.

Annonse

- Jeg har alltid sagt det til Chris, både offentlig og privat, at hvis jeg er tilgjengelig og du vil ha meg i en film, er jeg der. Jeg bryr meg egentlig ikke om hvor stor rollen er, men innerst inne, i hemmelighet, var jeg desperat etter å spille en hovedrolle for ham.

47-åringen mimret tilbake til øyeblikket Nolan ringte for å tilby ham rollen.

- Han er selvironisk og så lite selvhøytidelig, og på sin veldig engelske måte sa han bare; "Hør, jeg har skrevet et manus, det handler om Oppenheimer. Jeg vil at du skal være min Oppenheimer". Det var en flott dag... Vi har en slags langvarig felles forståelse, tillit og respekt. Det føltes som det rette tidspunktet å påta seg større ansvar. Og det viste seg også, at det var et enormt et.

Christopher Nolan og Cillian Murphy - Oppenheimer
PÅ SETT: Christopher Nolan og Cillian Murphy under innspillingen av "Oppenheimer".

"Oppenheimer" dreier rundt andre verdenskrig, og i likhet med Nolans "Dunkirk" (2016) fokuserer den på én viktig episode i krigen. Denne gangen J. Robert Oppenheimers rolle i utviklingen av atombomben. Om å ta på seg den alvorstyngede rollen, sa Murphy:

- Oppenheimer var komplisert, selvmotsigende og så ikonisk. Men du vet at du gjør det med en av tidenes største regissører. Jeg følte meg trygg på å gå inn i det med Chris. Han har virkelig påvirket livet mitt, både kreativt og profesjonelt. Han har tilbudt meg veldig interessante roller, og jeg har opplevd alle som svært utfordrende. Og jeg bare elsker å være på settene hans...

"Oppenheimer" fikk en eventyrlig kinoreise i løpet av fjoråret. Etter 8 uker på det store lerretet, inntok storfilmen tittelen som historiens mest innbringende biografifilm noensinne ("Bohemian Rhapsody" fra 2018 holdt plassen i fem år). Filmen har på verdensbasis spilt inn 954 millioner dollar, basert på et 100 millioner dollar-budsjett, og sikret seg hele 13 nominasjoner før årets Oscar-utdeling.

Annonse