Inception

Christopher Nolan avslører "Inception"-avslutningen - 13 år etter premieren

Publisert:
Sist oppdatert:

Endelig...

Annonse

Helt siden Christopher Nolans "Inception" ble lansert i 2010, har fansen spekulert heftig i filmens avslutning. For hva er det egentlig som skjer etter at bildet har gått i svart? Det har regissøren, som for øyeblikket er kinoaktuell med kritikerroste "Oppenheimer", endelig gitt oss et svar på... på en måte.

Først, en kort recap (MED SPOILERE!) for deg som ikke har sett filmen på 13 år;

Tyven Dom Cobb (spilt av Leonardo DiCaprio) har spesialisert seg på å stjele verdifulle hemmeligheter fra folks underbevissthet. Den siste oppgaven han skal løse er derimot ikke å stjele, men å plante en idé i noen andre.

Oppdraget lykkes og i sluttscenen vender Cobb hjem til barna sine. Før rulleteksten dukker opp, får vi for siste gang se ham spinne snurrebassen som forteller om han befinner seg i drøm eller virkelighet. Problemet er bare at vi aldri får svar på om den velter, som vil si at han befinner seg i virkeligheten, eller om den fortsetter å spinne - som betyr at han drømmer.

Annonse

Drøm? Virkelighet? Vi har revet av oss håret av mindre...

Inception

AVSLØRT: Avslutningen på Christopher Nolans "Inception" har forundret publikum siden 2010.

Og Nolan, han har holdt kjeft om hva han egentlig mente med dette i 13 lange år. Helt frem til han nylig gjestet den populære podcasten Happy Sad Confused, der storfilmens frustrerende åpne avslutning ble et tema.

- På et tidspunkt fikk jeg dette spørsmålet veldig ofte, forteller Nolan i podcasten.

- Jeg tror det var Emma Thomas (produsenten) som gjettet det riktige svaret, som er at Leos karakter... poenget med scenen er at karakteren er likegyldig på dette tidspunktet.

Annonse

Les også: Regissøren om Joaquin Phoenix i "Napoleon": - Han ante ikke hva han skulle gjøre

Inception

For noen uker siden pratet også regissøren med Wired om scenen, der han utdypet:

- Det er noe nihilistisk ved den avslutningen, er det ikke? Men han har også kommet seg videre og er med barna sine.

- Tvetydigheten er ikke en følelsesmessig en. Det er en intellektuell en for publikum.

Cobb BRYR SEG ALTSÅ IKKE(!!!) om han befinner seg i drøm eller virkelighet...

Annonse

Er du blant dem som tenker "Aaahaaa" nå, er det ingen grunn til å fortvile. Selv stjerner fra filmen har, som oss dødelige, levd i uvitenhet. I et intervju med Time i 2018, avslørte skuespiller Michael Caine han overhodet ikke forstod hvilke deler av manuset som representerte drøm/virkelighet.

Caine forklarte at han, i en samtale med Nolan, ble fortalt at alle scenene han var en del av foregikk i virkeligheten. Skuespilleren, som er tilstede i avslutningen, antok dermed at snurrebassen veltet kort tid etter filmens siste bilde...

Christopher Nolans "Oppenheimer" vises nå på kinoer over hele landet - billetter finner du her

Annonse