Den norske filmhøsten 2020

Publisert:

13 nye, norske filmer har premiere på kino denne høsten.

Annonse

Vi har mye godt å se frem til i tiden før jul! 13 norske kinofilmer får premiere, og her er det noe for en hver smak! Vi snakker alt fra råneraction, til storslått krigsdrama - og en dokumentar om en gris. Hele fire barne- og familiefilmer står på planen, så fortvil ikke når kulda setter inn og trampolinen er ute av syne...

Ta en titt på den norske filmhøsten her:

Annonse

Dianas bryllup

Premiere: 11. september
Sjanger: Romantisk komedie
Regi: Charlotte Blom

Komedien "Dianas bryllup" er en høylytt hyllest til de som hiver seg hodeløst inn i kjærligheten. Om to som aldri slutter å elske hverandre, selv om de i perioder ikke tåler trynet på hverandre.

Rolleliste: Marie Blokhus, Pål Sverre Hagen, Olav Waastad, Jannike Kruse, Ine Willman, Nader Khademi

Les også: Ny trailer til den norske komedien Dianas bryllup

Annonse

Kunstneren og tyven

Premiere: 18. september
Sjanger: Dokumentar
Regissør: Benjamin Ree

I Benjamin Rees fengslende dokumentarfilm møter en maler tyven som stjal kunsten hennes - og ender opp med å male ham. Over tre år følger regissøren kunstneren som leter etter sine stjålne malerier, samtidig som hun gjør kunsttyven om til kunst.

Rolleliste: Barbora Kysilkova og Karl-Bertil Nordland

Annonse

Knutsen & Ludvigsen 2 - Det store dyret

Premiere: 25. september
Sjanger: Animasjonsfilm for barn og familier
Regi: Rune Spaans og Gunhild Enger

Knutsen, Ludvigsen og Grevlingen trues med utkastelse fra tunnelen, og må begi seg ut på leting etter Knutsens sjørøverbestefar – rundt i hele verden. Det blir det mye trøbbel av.

Rolleliste: John Brungot og Hermann Sabado

Les også: Se den elleville traileren til Knutsen og Ludvigsen 2

Annonse

Børning 3

Premiere: 30. september
Sjanger: Actionkomedie
Regi: Hallvard Bræin

Mer bilkj��ring – hele veien fra Trollstigen til Nürburgring, og det loves at den blir større, morsommere og raskere enn de to suksessforgjengerne.

Rolleliste: Anders Baasmo, Kathrine Thorborg Johansen, Alexandra Maria Lara, Sven Nordin, Otto Jespersen og Henning Baum

Les også: Endelig! Spinnvill trailer til Børning 3

Annonse

Radiokameratene

Premiere: 16. oktober
Sjanger: Feelgooddokumentar
Regi: Ingrid Else

Folka i Bygderadio Vest kjemper med nebb og klør for å overleve på FM, etter at NRK og de andre store har gått over på DAB. For hvordan skal en lokal FM-radio drevet av aldrende radioamatører overleve i skyggen av den norske radiorevolusjonen? "Radiokameratene" er en varm og sjarmerende feelgood-dokumentar om FM-radioen på Sunnmøre som går mot den digitale radiostrømmen.

Annonse

Dragevokterens jul

Premiere: 30. oktober
Sjanger: Barne/familiefilm
Regi: Katarina Launing

En hjertevarm, morsom og spennende originalskrevet julefortelling om 11 år gamle Sara som er på rømmen – og møter en skadet drage som hun og nabogutten Mortimer må ta hånd om. Vi kan visstnok vente oss en spektakulær, ildsprutende digital drage som vises på skjermen lenger enn noen annen dataanimert karakter i norsk film.

Rolleliste: Isha Zainab Khan, Iver Aunbu Sandemose, Kyrre Haugen Sydness, Solveig Kloppen, Anders Baasmo

Annonse

Gledelig jul

Premiere: 30. oktober
Sjanger: Julekomedie for de voksne
Regi: Henrik Martin Dahlsbakken

Annemor (Anne Marit Jacobsen (73) spiller sin aller første film-hovedrolle!) og Frank har samlet familien til felles julefeiring for første gang på ti år, men det går ikke helt etter planen. Det må manøvreres mellom små og store katastrofer, og akkurat idet juleroen senker seg kommer en gammel hemmelighet til overflaten. Blir dette familiens siste jul sammen?

Rolleliste: Anne Marit Jacobsen, Otto Jespersen, Nils Jørgen Kaalstad, Iben Akerlie, Ellen Dorrit Petersen, Tarjei Sandvik Moe, Alma Günther, Filip Berg, Marie Blokhus, Ingar Helge Gimle, Linn Skåber, Bjørn Eidsvåg, Hege Schøyen, Mattis Herman Nyquist

Annonse

Jul på Kutoppen

Premiere: 6. november
Sjanger: Animasjonsfilm for barn
Regi: William Ashurst

Bykalven Klara skal feire jul på Kutoppen for første gang og har store forventninger. En morsom julemusikal om tradisjoner, forventninger og familie.

Rolleliste: Henriette Faye -Schjøll, Marit Andreassen, Fridtjov Såheim, Charlotte Frogner, Mads Eldøen, Sigrid Bonde Tusvik, Jan Martin Johnsen, Thomas Seltzer

Annonse

Brillebjørn feirer jul

Premiere: 20. november
Sjanger: Barnefilm
Regi: Maiken Marstrander

Johannes skal være hos bestemor i dagene før jul. Dette er den første julen uten bestefar, han var familiens julegeneral. Da Johannes ikke finner noen spor fra nissen i nisseverkstedet, blir han bekymret for at det kanskje ikke blir en ordentlig jul i år. Kan det virkelig hende at nissen ikke kommer? Dermed gjør han og Brillebjørn alt de kan for at nissen besøker dem på julaften.

Rolleliste: Thomas Hildebrand, Anne Marie Ottersen, Johannes Svalastog, Håvard Lilleheie

Annonse

Aksel

Premiere: 27. november
Sjanger: Dokumentar
Regi: Filip Christensen, Even Sigstad

"Aksel" forteller historien om en av Norges største idrettsprofiler gjennom tidene, Aksel Lund Svindal. Filmen skildrer dramatiske hendelser i utforløypene, opp- og nedturer i livet utenfor bakken og kampen mot en kropp som sliter med å tåle belastningene. "Aksel" gir et unikt innblikk i en eventyrlig og spektakulær idrettskarriere, i en karakterdrevet film om samhold, viljestyrke og frykt.

Rolleliste: Aksel Lund Svindal, Bjørn Svindal, Simen Lund Svindal, Kjetil Jansrud

Les også: Filmen om Svindal er på vei!

Annonse

Oslo København

Premiere: 27. november
Sjanger: Drama
Regi: Jan Vardøen

To par er på heisatur med danskebåten. På reisen skjer det noe katastrofalt og da stiller den eldste av kvinnene den yngre, som også er hennes ansatte, et spørsmål som setter alles forhold under sterkt press – nemlig å bære frem et barn for henne.

Rolleliste: Rudy Claes, Hallvard Holmen, Kathrine Thorborg Johansen, Lars Berge, Gordon Kennedy, Amina Sewali

Annonse

Gunda

Premiere: 25. desember
Sjanger: Dokumentar
Regi: Victor Kossakovsky

På en idyllisk gård følger vi grisen Gunda og hennes nyfødte grisunger. Vi blir også kjent med noen kuer og en kylling med ett bein som prøver å fly. "Gunda" er en sanselig, lavmælt og rørende dokumentar om dyras hverdagsliv.

Rolleliste: Grisen Gunda og andre dyr som bor på Grøstad gård i Vestfold

Les også: Joaquin Phoenix falt pladask for den norske grisen Gunda

Annonse

Den største forbrytelsen

Premiere: 25. desember
Sjanger: Drama
Regi: Eirik Svensson

Med utgangspunkt i Marte Michelets bok om det norske holocaust skildres jødiske nordmenns skjebne under andre verdenskrig, med utgangspunkt i familien Braude – i en historie som fortelles fra 1930-tallet til fredsdagen i 1945.

Rolleliste: Jakob Oftebro, Kristine Thorp, Eilif Hartwig, Carl Martin Eggesbø, Michalis Koutsogiannakis, Pia Halvorsen, Silje Storstein, Nicolai Cleve Broch, Axel Bøyum

Les også: Se Jakob Oftebro i første teaser for "Den største forbrytelsen" - historien om Holocaust i Norge

Annonse

Full oversikt over alle kommende filmer finner du her!

Annonse